KRAJ PUTINA? U Rusiji se klanovi otimaju za vlast

Podeli vest!

Iz daljine, ruska elita deluje konsolidovana pod ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali je stvarna slika drugačija. Ruska elita je ekstremno podeljena i puna sukoba, ne samo za uticaj i bogatstvo već i ideologiju.

 

Pandemija korona virusa otkrila je istinu o ruskoj vladi. Predsednik Vladimir Putin sve više se udaljava od rutinskih poslova upravljanja i prebacuje ovlašćenja za većinu problema, zaključak je izveštaja o ruskoj vladi objavljenog na sajtu istraživačkog centra Karnegi u Moskvi.

FOTO KREMLIN OFF
FOTO: Kremlin Official

 

Ukidanjem ograničenja na predsednički mandat u ruskom Ustavu Putinu će teoretski omogućiti da ostane u fotelji do 2036, međutim izmenom najvažnijeg dokumenta države i promenama u redovima vlade ruski predsednik nije samo izbacio svoju elitu iz ravnoteže – njegovi napori ukazuju da on gradi novi politički režim koji će biti daleko konzervativniji, ideološki više obojen i više anti-zapadni, navodi Karnegi.

Ali ne ide sve po planu. Izmenu ruskog političkog sistema komplikuju kolaps globalnih cena nafte i pandemija korona virusa. Te krize zahtevaju dobro planirane kolektivne napore ruske vlade, nažalost stvarnost je da se Putin sve više distancira i prebacuje ovlašćenja na svoje podređene.

FOTO: KREMLIN OFFICIAL

Od prve faze Putinovog mandata ranih 2000-tih, kada je dominirala borba za moć između ostataka uskog kruga Borisa Jeljcina, “familije”, i Putinovog klana iz rodnog Sankt Peterbuga, do formiranja nove elite poslednjih godina, nezvanične alijanse vodećih figura represije i konzervativnih ideologa režima, koji dele uverenje da se izazovima treba nositi strožijim i konzervativnijim metodama.

 

PUTINOVO JEZGRO

Ovaj tim je u svakodnevnom kontaktu sa predsednikom lično. Dugogodišnji prijatelji i saradnici koji su služili zajedno sa Putinom od početka 2000-tih postepeno su zamenjeni mlađim, tehnokratskim igračima. Mnogi od njih su proveli svoje karijere u Kremlju i nisu radili na nijednom drugom mestu.

 

PUTINOVI PRIJATELJI I SARADNICI

Dugogodišnji saradnici i lični prijatelji predsednika, iz godina dok Putin još nije preuzeo vlast, često se predstavljaju kao unutrašnje jezgro režima. Naširoko se veruje da te figure u stvari vode zemlje. Karnegi ukazuje da takva percepcija pogrešna.

 

DRŽAVNI OLIGARSI

To su pojedinci koji su 2000-tih preuzeli kontrolu nad velikom državnom imovinom dok je Putin konsolidovao moć. Oni su mu pomogli da izgradi rusku “vertikalu moći” i da se izbori sa oligarsima iz Jeljcinove ere. Do kraja su i sami postali oligarsi, iako operišu u saradnji sa ruskom državom. Tu spadaju Igor Sečin (Rosnjeft), Sergej Čemezov (Rostek), Aleksej Miler (Gasprom), German Gref (Sberbanka), Nikolaj Tokarev (Transnjeft) i Anatolij Čubajs (Rusnano).

 

DRŽAVNI MENADŽERI

Druga grupa bliskih Putinovih prijatelja dugo je služila na funkcijama starijih zvaničnika, iako niko od njih nije ostao u kabinetu nakon čistki u januaru. Najznačajniji među njima su Dmitrij Medvedev, Dmitrij Kozak, bivši ministar odbrane i specijalni predstavnik predsednika za okolinu i transport Sergej Ivanov, te dugogodišnji Putinov poverenik Aleksej Kudrin. Oni su rotirali kroz razne funkcije na kojima su imali blizak pristup predsedniku.

 

PRIVATNI BIZNISMENI

Treća podgrupa Putinovih prijatelja i saradnika sastoji se od ljudi koji su profitirali zahvaljujući ličnim vezama sa ruskim liderom. Oni uglavnom dolaze iz Sankt Peterburga, a neki od njih su bili Putinovi sparing partneri za džudo. Tu spadaju akcionari “Ozero dača” kooperative osnovane sredinom devedesetih i vlasnici Ruske banke koju američko Ministarstvo finansija opisuje kao ličnu banku ruskih top zvaničnika, uključujući Putina.

 

POLITIČKE TEHNOKRATE

Ruska elita može se ugrubo podeliti na poličare i tehnokrate. Putinovi dugogodišnji prijatelji i saradnici su uglavnom u prvoj grupi, dok tehnokrate – i iz predsednikovog jezgra i vladine birokrate – imaju obimniju ulogu i čine veći deo birokratskih redova Putinovog režima, koji im daje različite vrste moći.

 

Sputnik- Kurir – Foto: AP