Nemačka i Francuska: Srbi i Albanci da nastave pregovore

Podeli vest!

ŽMUREĆI na činjenicu da Priština šest godina nije preuzela ni korak za formiranje Zajednice srpskih opština, što joj je bila jedina obaveza iz Briselskog sporazuma i prećutkujući da se povećane takse i dalje primenjuju na robu iz centralne Srbije, Pariz i Berlin zajedničkim snagama glasno su zatražili da se obnovi dijalog, pod kapom Evropske unije.

 

Dok veliki posrednik iz Brisela osam godina ne može da natera albanske vlasti da sprovedu sudsku presudu o vraćanju 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske, Hajko Mas i Žan-Iv le Drijan, slavodobitno su objavili predlog da su odlučni da se uklone sve preostale prepreke između Beograda i Prištine, pa je sada, kada je Miroslav Lajčak preuzeo funkciju specijalnog predstavnika EU za dijalog, krajnje vreme da se ponovo sedne za “zeleni sto”.

 

Poručuju da očekuju sprovođenje svih dogovora postignutih od 2011. godine između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, hvale Prištinu što je povukla takse od sto odsto, a od srpskih vlasti traže dodatne korake, ne pominjući da je naša strana do sada sprovela sve, a albanska ništa.

 

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je “meka moć” EU pala na ispitu.

– Nemačka ima rigidan politički stav, a to je da preko pravno obavezujućeg sporazuma treba da se prizna samoproglašena nezavisnost Kosova, što Srbija neće prihvatiti ni po koju cenu. Ako Francuska i Nemačka žele da se dijalog nastavi, onda moraju da se stvore uslovi za to, odnosno da se bezuslovno ukinu takse – objasnio je Drecun. – Srbija sada ima snage i niko ne može da joj nameće rešenja.

 

Autor: Novosti.rs / Foto: Tanjug