Španija proglasila 10 DANA ŽALOSTI

Podeli vest!

Španska vlada proglasila je desetodnevnu nacionalnu žalost počev od sutra, u znak sećanja na skoro 27.000 umrlih od koronavirusa u toj zemlji.

 

Premijer Pedro Sančes je na Tviteru objavio da će to biti najduža nacionalna žalost od upostavljanja demokratije 1977. godine, posle skoro četiri decenije fašističke diktature Fransiska Franka.

Državne zastave će deset dana biti na pola koplja, a nije objavljeno kada će biti velika državna komemoracija, na kojoj će učestvovati i kralj Felipe Šesti. Španska vlada je za donošenje odluke o nacionalnoj žalosti čekala da mere karantina ublaže i vlasti Madrida i Barselone, gradova najviše pogođenih pandemijom.

 

Španija je među evropskim zemljama s najtežim posledicama pandemije: od njenih skoro 47 miliona stanovnika dosad je umrlo 26.834, od kojih je 80 odsto bilo starije od 70 godina, a inficirano je više od 235.000.

Desničarska opozicija je više puta kritikovala vladu što nije proglasila nacionalnu žalost, na šta je premijer Sančes rekao da će sačekati da se epidemija smiri i da se okonča zabrana izlaska ljudi napolje.

 

U Sjedinjenim Američkim Državama, s najviše umrlih u svetu tokom pandemije, državne zastave su bile na pola koplja od 22. do 24. maja, Italija je 31. marta priredila minut ćutanja i zastave spustila na pola koplja, a Kina 4. aprila priredila zvaničan dan žalosti.

 

Autor: Danas.rs / Foto: AA.COM