SUKOB 1991. U BARIJU: Zvezdaši digli frku

Podeli vest!

Refik Šabanadžović se prisetio kako su sportski direktor i trener crveno-belih izmislili ceo događaj kako bi razmrdali igrače pred utakmicu sa Olimpikom.

 

Refik Šabanadžović bio je član legendarne “zlatne generacije” fudbalera Crvene zvezde koja je 1991. godine u Bariju osvojila Kup evropskih šampiona, savladavši u finalu Olimpik iz Marselja posle boljeg izvođenja penala, rezultatom 5:4. Za dva dana je jubilej, Zvezda slavi 29 godina od evropske titule.

 

Refik Šabanadžović bio je veliko iznenađenje u finalu, čovek koga Francuzi nisu očekivali na terenu. Trudio se da zaustavio jednu od dve skupo plaćene zvezde Olimpika iz Marselja Abedija Pelea. Za Žan-Mari Papena bili su zaduženi Belodedić i Najdoski. U razgovoru za TV stanicu BHRT sa novinarom Markom Tešanovićem, Šabanadžović se prisetio dana koji su prethodili utakmici, kao i samoj fudbalskoj predstavi na stadionu “Sveti Nikola”.- Mi smo došli u Bari deset dana ranije. I ubili smo se od dosade. Razmišljaš o utakmici, jedeš, piješ, ležiš… Mi smo se udebljali, kako ćeš da igraš takav. Bunili smo se. Onda je uprava odlučila da napravi frku, da nas malo razdrma. Hoće da vrate sa priprema Belodedića i Binića. Kao svađa… Videli da smo se ulenjili, da idemo do grada. Malo prošetaš, treninzi lagani, to je već kraj prvenstva… I onda oni zakuvaju situaciju – iznosi dosad nepoznate detalje za javnosti Refik Šabanadžović i nastavlja:

 

– Ljupko Petrović i Dragan Džajić su posle pričali da su namerno održali sastanak i rekli da Belodedić i još jedan igrač zbog gluposti treba da napuste ekipu. Da remete mir… Da bismo mi malo mrdnuli. Neko mrtvilo nas uhvatilo. I posle toga kapiten Dika Stojanović kaže, nemojte da ih isterate, ovo je utakmica karijere za svakog igrača. Oni ih kao vrate, a mi i ne znamo šta se dešava. Tek su nam posle nekoliko godina rekli da su to namerno uradili, kako bi nas razdrmali.

 

Autor: Kurir.rs / Foto: Arhiva