Kako je italijanski “PAUK” osvojio Holivud

Podeli vest!

Model Giulietta Spider prikazan je u italijanskim filmovima sa početka 60-ih godina prošlog veka.

 

Njen naslednik i potomak je osvojio Stiva Mekvina, Dastina Hofmana i Muhameda Alija: Alfa Romeo Duetto je bio neodoljiv.

Veran tradiciji brenda Alfa Romeo, ovaj model je bio mnogo više od lidera u stilu: bio je izuzetno elegantan i takođe sposoban da pruži uzbudljiva i zadovoljavajuća iskustva vožnje.

 

Četiri generacije, preko 124.000 primeraka proizvedenih tokom 28 godina: model Duetto je imao najduži životni vek od svih Alfa Romeo modela.

“Bio je veoma veličanstven automobil. I veoma lep”. Ovo je jedan izuzetni gospodin vozač rekao o modelu Duetto: legendarni Stiv Mekvin, tokom leta 1966. godine, kada je bio pozvan od strane magazina Sports Illustrated da isproba italijanski roudster, zajedno sa drugim „brzim drugarima“.

 

Model koji je vozio je bio jedan od prvih modela Alfa Romeo 1600 Spider koji je pristigao u SAD, nakon premijere na Sajmu automobila u Ženevi par meseci ranije. U par reči, Mekvinova ocena je sažela suštinu modela Duetto i jedinstvenost Alfa Romea: užitak u vožnji i čista lepota.

Tehnički, njegovo mišljenje ima autoritet. Stiv Mekvin je bio kolekcionar superautomobila i vrstan vozač, koji je bio drugi u svojoj kategoriji u trci Sebring 12 Hour 1970. godine, u paru sa Piterom Revsonom.

 

Godinu dana kasnije, mladi Dastin Hofman je vozio Duetto pri punoj brzini uz muziku Sajmona i Garfankla u filmu „The Graduate“ (Diplomac).

Kultne slike koje su ostale uklesane u istoriji filma, dovele su do niza ponuda, gde je Duetto viđen kako se vozi u stotinama filmova i TV priča, i sam postajući deo kulta. Kada je svetski šampion u teškoj kategoriji, Muhamed Ali imao Duetto: kopirajući svoj poznati moto „Leti kao leptir, bodi kao pčela“, tražio je da njegove tablice imaju natpis „Ali Bee“ (Ali Pčela).

 

Tako je Duetto postao međunarodna zvezda. U međuvremenu, hajde da se vratimo nazad kroz vreme, korenima modela Duetto… tehničkoj inovaciji modela Giulia i harizmi modela Giulietta Spider

 

Autor: B92 / Foto: Promo