Od ponedeljka Srbija se u potpunosti vraća u normalu

Podeli vest!

Infektolog i član Kriznog štaba u Nišu Žarko Ranković kazao je da i dalje nije odobren rad bioskopima, pozorištima i noćnim klubovima.

 

Za 24 sata u Srbiji je pozitivno svega 25 od 4.534 testiranih, što je najmanji broj do sada, kao i procenat pozitivnosti od 0,55 odsto. Podaci od danas su dugo očekivani jer smo blizu granice od 0,5 odsto, kada bi trebalo da budemo mirni jer se računa da se virus samo sporadično javlja u zemlji.

 

Uporedo s ovim rezultatima, od ponedeljka se život gotovo u potpunosti vraća u normalu. Ipak, pojedine mere i dalje ostaju, kao i preporuke o nošenju maski i socijalnoj distanci, a svaki građanin je više nego ikada sam odgovoran za to da spreči moguće širenje kovida 19.

 

Od 1. juna, odnosno ponedeljka, biće dozvoljena javna okupljanja na otvorenom do 1.000 ljudi, što podrazumeva utakmice s publikom, koncerte, proslave, svadbe, mitinge, a mogu da se organizuju i đačke ekskurzije u zemlji, kao i maturske proslave.

 

Infektolog i član Kriznog štaba u Nišu Žarko Ranković kazao je da i dalje nije odobren rad bioskopima, pozorištima i noćnim klubovima.

 

– Situacija je dobra i zato se ide na popuštanje mera, ali i dalje se savetuje oprez i svaki građanin mora da procenjuje svoj lični rizik. U zatvorenom prostoru treba da se nose maske, u trgovinskim lancima ne sme da bude previše kupaca i mora da se održava socijalna distance, a mnoge firme i prodavnice i dalje zahtevaju da građani prilikom ulaska imaju maske i rukavice – rekao je Ranković i dodao da je juče bio prvi dan kad u Nišu nije registrovan nijedan oboleli, a testirano ih je 120.

Ministar prosvete Mladen Šarčević naveo je da je prosledio dopis školama da ukoliko su u mogućnosti, organizuju ranije ugovorene ekskurzije, ali samo ako su u Srbiji.

 

Autor: Espreso.rs / Foto: EPA