Evropska policija napravila E-Pušku za obaranje dronova

Podeli vest!

DroneGun Tactical ima dizajn puške i funkcioniše tako što emituje signale sa antene velike snage koji “skrembluju” i tako onesposobljavaju komande za kontrolu drona.

Policijske snage u zemljama Evropske unije uvešće u upotrebu oružje australijske proizvodnje protiv dronova koje će im pomoći da “eliminišu pretnje po nacionalnu bezbednost”. U pitanju je “elektronska puška” DroneGun Tactical, o kojoj je Telegraf nedavno pisao.

 

Prema sporazumu kompanije DronShield sa EU, DroneGun Tactical će biti “uveden u različite policijske jedinice širom EU”. Takva tehnologija je, inače, u SAD zabranjena saveznim zakonom.

DroneGun Tactical ima dizajn puške i funkcioniše tako što emituje signale sa antene velike snage koji “skrembluju” i tako onesposobljavaju komande za kontrolu drona. Većina dronova napadnuta tom tehnologijom će prekinuti let i pokušati da bezbedno sleti.Jedan od razloga za uvođenje novog oružja u upotrebu su novi propisi, koji u zemljama EU na snagu stupaju u julu, a koji treba da omogućiti stvaranje jedinstvenog tržišta dronova u Evropi sa visokim standardima bezbednosti. Po novim propisima, će oni koji upravljaju dronom moraće da imaju dozvolu nadležnih nacionalnih vlasti koja će im omogućiti da njime upravljaju i širom EU.

 

U aprilu je Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja dostavila Evropskoj komisiji mišljenje o upotrebi i kontroli dronova u gradovima u EU i pozvala da se regulišu bespilotne letelice u vazdušnom prostoru kako bi se umanjili rizici u vazduhu i na zemlji, prenosi Beta.

 

Autor: Telegraf.rs / Foto: Shuter