Rusi napravili nevidljivi avion 6. generacije

Podeli vest!

Jedini poznati tehnički detalji o “Projektu 80” su da će veliki bombarder imati dolet od 12.000 kilometara, i da će mu nosivost borbenog tereta biti čak 30 tona.

 

Ruski stručnjaci počeli su izgrdanju prototipa prvog ruskog nevidljivog bombardera, za koga je planirano da bude kompletiran i stavljen na raspolaganje ruskom ratnom vazduhoplovstvu tokom sledeće godine.

 

Na avionu koji nosi oznaku PAK DA, odnosno “Projekat 80”, radi Združena aeronautička korporacija (koju čine proizvođači Mikojan – MiG, Iljušin, Suhoj, Jakovljev i Tupoljev), a avion će biti sklapan u fabrici Tupoljev, javila je agencija Tass.

 

Do sada se malo zna o ovom avionu, osim da je reč o letelici konstruisanoj po uzoru na američki bombarder B-2 Spirit, kao i da je u pitanju avion smanjene radarske vidljivosti (stelt) sposobnom da nosi velike količine različitih vrsta raketa i bombi.

 

Ruski konstruktori su ranije izjavljivali da bi testiranje novog aviona moglo da bude završeno do kraja 2026. godine, kao i da bi godinu dana kasnije počela i serijska proizvodnja.

Jedini poznati tehnički detalji o “Projektu 80” su da će veliki bombarder biti konstruisan za dolet od 12.000 kilometara, i da će mu nosivost borbenog tereta biti čak 30 tona.

 

Telegraf / Foto: Twitter