Američki policajac ubio čoveka zbog 20 dolara

Podeli vest!

Izveštaj hitne službe u Mineapolisu navodi da Flojd nije reagovao i nije imao puls.

 

Ubistvo Džordža Flojda (46) diglo je čitavu Ameriku na noge i izazavalo rasne nemire. A sve je počelo tako što su ga u prodavnici optužili da je pokušao da plati račun krivotvorenom novčanicom od 20 dolara, zbog čega je intervenisala policija.

 

U ponedeljak uveče, zaposleni u prodavnici prehrambenih proizvoda u Mineapolisu zvali su policiju nakon što je Flojd pokušao da plati u prodavnici lažnom novčanicom od 20 dolara. U pitanju je, dakle, bio nenasilni zločin, a Flojd kod sebe nije imao nikakvo oružje, prenosi “Asošijejted pres”.

Na lice mesta su došla četvorica policajaca i pokušali su da ga privedu. Oni su tvrdili da se on opirao, iako snimci koje su napravili svedoci to ne pokazuju, pa mu je beli policajac kleknuo na vrat i pritiskao ga punih osam minuta.

 

Tokom hapšenja policajac Derek Šovin snimljen je kako kleči na Flojdovom vratu, dok mu je ovaj odozdo vikao “Ne mogu da dišem”. Međutim, on je nastavio da kleči na čoveku, iako je Flojd prestao da zapomaže i da se mrda. 46-godišnjak je potom hitno prevezen u bolnicu gde je kasnije umro.

 

Izveštaj hitne službe u Mineapolisu navodi da Flojd nije reagovao i nije imao puls.

U međuvremenu je Šovin optužen za drugostepeno ubistvo, a ostala tri policajca su otpuštena.

 

Nije pravio probleme

Prema pojedinim medijima, Flojd je tog kobnog dana bio pod uticajem alkohola, ali nije bio nasilan. Majk Ajabumale, vlasnik prodavnice čiji su radnici zvali policiju, rekao je za “NBC Njuz” da je Flojd bio redovna mušterija i da nikada nije pravio probleme. Prema njegovim rečima, moguće je da čak i nije znao da je novčanica falsifikovana.

 

On je nije bio prisutan kada se desio incident, ali je rekao da ga je jedna prodavačica pozvala, kada je videla kako se policija ophodi prema Flojdu.

– Plakala je i pitala me: “Šta da radim? On ne može da diše, ubijaju ga!” Rekao sam joj da pozove policiju zbog policajaca – ispričao je on.

 

“Nežni div”

Pre tragedije, Flojd je doživeo istu sudbinu kao milioni Amerikanaca tokom pandemije korona virusa: ostao je bez posla i pokušavao je da zaradi za život. Flojd se preselio u Mineapolis iz svog rodnog Hjustona pre nekoliko godina u nadi da će naći posao i započeti novi život, rekao je Kristopher Haris, Flojdov prijatelj.

 

Autor: Espreso.rs / Foto: Cameras