NIJE KRAJ! Rusija i SAD nastavljaju borbu za Mesec

Podeli vest!

Rusija je jedna od nekoliko svemirskih sila koja se planira vratiti na Mesec u narednim godinama i izrazila je spremnost za saradnju s NASA-om u tom području. Međutim, Roscosmos je upozorio i na to da su nedavni “sporazumi Artemide” Trampove administracije o otkrivanju Meseca uporedivi sa invazijom u Irak 2003. godine.

 

Ruski naučnici moraju da prikupe između 8 i 10 uzoraka tla iz različitih delova Meseca da bi jednom i zauvek dokazali kako je stvoren, kaže Jevgenij Sluta, šef Laboratorije za geohemiju meseca i planete Ruske akademije naučnih instituta za geohemiju i analitičku hemiju.

 

Akademik je podsetio da postoje dva popularna modela koji objašnjavaju kako je nastao Mesec; hipoteza koju su prihvatili većina američkih naučnika da je Mesec nastao kao rezultat sudara Zemlje i drugog nebeskog tela i hipoteza koja je pogodovala sovjetskim, a potom i ruskim naučnicima, da su Zemlja i Mesec formirali istovremeno ili skoro istovremeno pre oko milijardu godina.

 

“Svi razumeju da bez uzoraka lunarnog tla iz različitih mesečevih područja nije moguće potvrditi nijednu hipotezu. Potrebno nam je lunarno tlo iz kontinentalnog i morskog područja, od najstarijih oblasti Meseca, da izvršimo detaljnu analizu njegovog mineralnog i hemijskog sastava i, pre svega, izotopskog sastava njegovih radionuklida. Ovi regioni su manje ili više definisani; ima ih između 8 i 10 “, objasnio je Sliuta.

 

Očekuje se da će jedan od ovih uzoraka tla biti dostavljen pomoću roba Luna-28, a projekat za koji se Roscosmos nada da će se spustiti na Mjesec 2027. godine i tamo uzeti kriogene uzorke tla i vratiti ih na Zemlju s Južnog pola nebeskog tijela. . Godinu dana kasnije, roba Luna-29 trebalo je da isporuči rover na Zemljin satelit na dalja istraživanja. „Ne može se izvršiti tačna analiza na licu mesta. Proučavanje izotopskog sastava tla veoma je osetljiva analiza, a sama priprema traje nekoliko meseci “, rekao je Sliuta, objašnjavajući zašto je uzorak potrebno vratiti na Zemlju radi proučavanja.

 

Analiza može imati revolucionarne posledice. Prema naučniku, američka naučna hipoteza o uticaju giganta na stvaranje Meseca je odličan model, ali ne objašnjava razlike u sastavu materije između dva nebeska tela. 

 

Kurir.rs / Foto: Reuters