AMBASADOR SAD: Imamo probleme u američkom društvu

Podeli vest!

Nadamo se da će nam iskrena javna debata i miran dijalog pomoći da postignemo istinsko pomirenje u američkom društvu, kao i bezbednost, jednake mogućnosti i dostojanstvo za sve, kaže američki diplomata.

 

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri kaže ekskluzivno za Kurir, povodom nemira u Americi, da mu je veoma bolno suočavanje sa činjenicom da u Americi još ima nepravdi i da rasizam još uvek predstavlja problem sa kojim se društvo suočava.

 

– Smrt Džordža Flojda i drugih tragični su podsetnik na dugu i neprekidnu borbu naše nacije da postigne istinsku jednakost za sve. Za mene, kao američkog građanina, veoma je bolno suočavanje sa činjenicom da još ima nepravdi i da rasizam još uvek predstavlja problem sa kojim se kao društvo suočavamo. Ozbiljne prepreke još uvek stoje na putu ka uzvišenom cilju otelovljenom u našoj Deklaraciji nezavisnosti da su svi ljudi stvoreni jednaki. Ali ne možemo gubiti nadu – navodi Godfri i dodaje:

 

– Kako je rekao predsednik Tramp, sada moramo da udvostručimo napore kako bismo obezbedili da rane zacele i pravda nadvlada mržnju i haos. Naše fundamentalne slobode govora, štampe i okupljanja čine Sjedinjene Američke Države otvorenom nacijom. Ne možemo i ne treba da pokušavamo da sakrijemo boljke našeg društva pred svetom. Umesto toga, nadamo se da će nam iskrena javna debata i miran dijalog pomoći da postignemo istinsko pomirenje u američkom društvu, kao i bezbednost, jednake mogućnosti i dostojanstvo za sve.

 

Kurir.rs/B. K. / Foto: US Embassy