Brnabić: Srbija se razvija brže od država u okruženju

Podeli vest!

Srbija je tokom vanrednog stanja u kratkom roku implementirala veliki broj inovativnih rešenja kao odgovor na krizu izazvanu koronavirusom, i time se našla u samom vrhu zemalja u svetu sa najvećim brojem inovacija tokom COVID-19 krize.

 

Uspostavljanje inovativnih tehnoloških rešenja i elektronskih usluga imalo je za cilj da se postigne optimalna koordinacija sistema zdravstvene zaštite, obrazovanja, bezbednosti i ostalih ključnih sistema u uslovima krize, pravovremena i tačna informisanost građana, kao i kontinuirano pružanje usluga građanima i privredi.

 

Opservatorija inovacija javnog sektora Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prati inovativne odgovore vlada na krizu izazvanu virusom COVID-19, a na zvaničnom sajtu ove organizacije (https://oecd-opsi.org/covid-response/) predstavljena su i rešenja implementirana u Republici Srbiji.

 

Srbija je sa 22 inovativna rešenja, jedna od pet zemalja u svetu sa najvećim brojem inovacija. U analizi objavljenoj 28. maja na sajtu OECD-ove Opservatorije, kao primeri dobre prakse istaknuta su rešenja i aplikacije ”Doniraj plazmu”, ”Budi volonter”, ”Digitalna solidarnost”, automatski info servis COVID-19 (čatbot), kao i “Moja učionica”, “Moja škola”, “eVrtić”, “eUpis”, inicijativu donacije računara deci iz socijalno ugroženih porodica i druga rešenja u okviru integrisanog odgovora obrazovnog sistema.

 

Predsednica Vlade Repubike Srbije, Ana Brnabić je ovim povodom izjavila da se inovativni način razmišljanja pokazao kao neophodan pristup u kritičnoj situaciji, kao i da su naša dosadašnja ulaganja u tehnologiju i inovacije zapravo bila ulaganja u otpornost i agilnost našeg sistema. “Mi smo kao država pokazali da kad radimo timski, postižemo najbolje rezultate.

 

Pored Кancelarije za IT i eUpravu, IT timova unutar ostalih ministarstava, od prvog dana vanrednog stanja pozvali smo i građane i kompanije da zajedno pronađemo brza i efikasna tehnološka rešenja. Iz ove perspektive mogu reći da su kreativnost i inovativnost tih rešenja zapravo oblikovali naš brz i efikasan odgovor na borbu protiv virusa, kao i da će ta inovativnost pomoći i ubrzanom ekonomskom razvoju i nakon pandemije.”

 

Informer.rs / Foto: Tanjug