Džordž Flojd – Zbog njega Amerika gori danima

Podeli vest!

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda izazvala je dramatične proteste širom SAD. Šta se zapravo dogodilo 25. maja u Sent Polu u Minesoti?

 

Džordž Flojd je imao 46 godina, bio je Afroamerikanac, rođen je u Severnoj Karolini, a odrastao je u Hjustonu u Teksasu, gde je kao mladić bio dobar sportista, pre svega u američkom fudbalu i košarci.

 

Pre šest godina doselio se u Minesotu, gde je radio kao čuvar u noćnim klubovima i restoranima. Bio je krupne građe, a prijatelji ga opisuju kao „nežnog džina”. Imao je dve kćerke, od 6 godina i od 22 godine, koje žive u Teksasu.Zbog čega je uhapšen.

Flojd je zbog pandemije ostao bez posla i poštovao je mere ograničenog kretanja. 25. maja Flojd je hteo da kupi cigarete u lokalnoj prodavnici i prodavcu je za njih dao novčanicu od 20 dolara. Prodavcu se novčanica učinila sumnjivom, odnosno lažnom, pa je pozvao policiju.

 

Kako je izgledalo hapšenje

Na lice mesta došla su četiri policajca koji su Flojda zatekli kako sedi u kolima “pod dejstvom” neke supstance koja se ne imenuje, verovatno alkohola. Tako su barem policajci naveli u izveštaju.

Informacije o hapšenju su kontradiktorne. Policajci tvrde da se opirao hapšenju i da su ga na silu izveli iz automobila i odveli do policijskih kola. Neki očevici tvrde da nisu videli to opiranje, što potkrepljuju video-snimcima.

 

Iz kola ga je konačno izvukao policajac Derek Šovin, prenosi Pobjeda.

Svi snimci pokazuju da je Flojd dva puta posrnuo na putu do policijskog automobila, gde su ga sprovodila četiri policajca. Stavili su mu lisice na ruke, ali se on navodno opirao da u automobil uđe.

 

U tom trenutku su ga policajci oborili na zemlju, a budući da je krupan sva četvorica su ga držala u tom položaju, sa stomakom na zemlji.

 

Kako je umro
Flojd je imao kardioloških problema i visok pritisak. Dok je ležao fizički onemogućen da se pomeri Šovin mu je kolenom pritisnuo vrat i u tom položaju Flojd je proveo gotovo devet minuta.

Flojd je zapomagao da ga puste jer ne može da diše, potvrdio je da će ući u kola ako bude mogao da se pomera, molio je policajce da ga ne ubiju i dozivao majku.

 

Posle šest minuta prestao je da se opire u potpunosti i da daje glas od sebe. Policajci su ga držali u tom položaju naredna tri minuta, uprkos protestima okupljenih građana koji su sve snimali mobilnim telefonima.

 

Autor: B92 / Foto: Reuters