Moćnici prave građanski rat u SAD i ruše Trampa?

Podeli vest!

Pokret „Antifa“ koji je Donald Tramp, predsednik Amerike, proglasio terorističkom organizacijom i optužio ih za izazivanje nereda, vuče poreklo iz sličnog pokreta od pre Drugog svetskog rata. Razlika je u tome što je prva organizacija imala jasan cilj, a ova modifikovana verzija više liči na skupinu ljudi koja „radi po pozivu“.

 

Jovan Kovačić, predsednik ogranizacije Most Istok – Zapad (East Njest Bridge), član Izvršnog komiteta Trilateralne komisije i predsednik Srpske grupe Trilateralne komisije za Sputnjik kaže da je pokret Antifa postao vidljiviji u SAD 2017. godine. Danas je rasprostranjen širom sveta.

 

Šta je zapravo pokret „Atifa“ koji ovih dana organizuje žestoke demonstracije po SAD, ko stoji iza njih i kakva je uloga takozvane duboke države koju Tramp vezuje za ovaj pokret?

„To je organizacija koja više postoji u virtualnom svetu i na društvenim mrežama u smislu organizacije, nego što kao organizovana grupa postoji na terenu. Oni imaju veliku podršku „Anonimusa“ za koje je opet veliko pitanje – ko su i oni, kada se ta organizacija javlja, i ko stvarno sa njom upravlja – što je velika tajna,“ kaže Kovačić.Pojedini američki mediji objašnjavju da je Antifa u stvari skraćenica od – antifašistička akcija – po uzoru na pokret koji se oformio uoči Drugog svetskog rata i koji se žestoko suprotstavlja neonacizmu, fašizmu, belom suprematizmu i rasizmu, a čija je teza bila da je zbog nedostatka otpora naroda na ulicama – fašizam zaživeo. Kovačić ovu definiciju Antifa pokreta objašnjava na sledeći način:

„Narod misli da su oni borci za neku pravdu, praktično da su „savremeni Robin Hud“ ali problem sa takvim organizacijama je to što se ne zna ko im je glavni, ko je vođa. Paušalno ih svrstavaju u ekstremnu levicu ali isto tako mogu da se svrstaju i u ekstremnu desnicu koja se samo maskira u levicu, i to za svoje ili tuđe političke i druge potrebe. Iz tih razloga je jako teško reći ko su oni, i mislim da ih sada obrađuju službe koje se time bave, ali nešto više o njima nećemo nigde naći,“ veruje on.

 

Povezivanje ovog pokreta sa „dubokom državom“ je po njegovom mišljenju realnost u Americi, ali isto tako napominje da ima i više opcija šta zapravo znači „duboka država“.

 

Autor: Kurir.rs / Foto: Sputnik