EU otvara spoljne granice tek početkom jula

Podeli vest!

Evropska unija će do kraja juna ukinuti ograničenja putovanja unutar zone Šengena, dok bi spoljne granice mogle biti postepeno otvorene početkom jula, ali o tome tek treba da bude doneta odluka.

 

“Verujem da ćemo se vratiti potpuno funkcionalnoj Šengen zoni i slobodi kretanja građana najkasnije do kraja juna”, izjavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson posle video-konferencije ministara unutrašnjih poslova članica EU.

 

Johanson je novinarima rekla da su se mnogi ministri na sastanku založili da se ograničenje “nebitnih putovanja” iz trećih država u EU, koje važi do 15. juna, produži za dve sedmice.

 

Različita su mišljanja članica EU o kriterijumima za otvaranje spoljnih granica, rekla je Johanson i dodala da će se o tome još razgovarati pre donošenja konačne odluke.

Na sastanku je rečeno da otvaranje spoljnih granica EU mora biti koordinisano, postepeno, nediskriminatorno i u skladu sa kriterijumima Evropske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

 

Hrvatska državna sekretarka za evropske poslove Terezija Gras je novinarima rekla da neke članice EU razmatraju otvaranje granica prema zemljama Zapadnog Balkana, ali da nema konačne odluke.

Pri donošenju takve odluke, dodala je Gras, treba se oslanjati na naučne činjenice i informacije ECDC i treba izbeći da te mere rezultiraju ponovnim uvođenjem kontrola na unutrašnjim granicama.

 

Gras je rekla da će Evropska komisija sledeće sedmice dati nove smernice sa više detalja o funkcionisanju spoljnih granica EU.

 

N1 Srbija / Foto: EU