Bećković: Brisanje Desanke Maksimović briše srpsku kulturu

FOTO/AUTORSKA PRAVA: RAS

Podeli vest!

Dela Desanke Maksimović izbačena su iz školskih programa gimnazije, a o toj odluci reagovala je zadužbena koja nosi njeno ime.

 

Pismo osude takvog čina podržali su brojni srpski književnici i intelektualci, među kojima je i Matija Bećković, koji je sa Desankom ostvario i prijateljstvo.

 

– U ono vreme kad je ustala Srbija, išao sam sa Desankom na Vukov sabor. I sa svih strana su je ljudi pozdravljali. Ona im je otpozdravljala u onoj velikoj euforiji, a onda se sagnula do mene i pitala šapatom: “Hoćemo li propasti”. Tog pitanja sam se setio sada, kada sam čuo da je izbačena iz školskog programa – kaže Bećković.

 

Bećković vidi i simboliku u tom činu.

– Da bi sve bilo simboličnije i rečitije, izbačena je baš njena knjiga “Tražim pomilovanje”. Neko je došao na ideju da ona “odudara od našeg vremena”- dodaje Bećković.

 

Upitan za predlog Zavoda da se zbirka nađe u programu za prvi razred gimnazije, uz zaključak da bi “na ovaj način zbirka našla svoje pravo mesto kao odjek književne epohe srednjeg veka”, Bećković se samo nasmejao.

 

– Kada pitate ko je to sve uradio, čujete imena za koja niste čuli. Naslov knjige “Tražim pomilovanje” sve govori. Ona je veličina za poeziju i kulturu, znači nije u trendu – zaključio je ironično Bećković i dodao da “nema pomilovanja za Desanku”.

 

Izvor: Nova.rs