KINEZU ZAHTEVAJU: Srbija da vrati mere protiv Korone

FOTO: Slobodan Miljević

Podeli vest!

Tim kineskih stručnjaka, koji od početka epidemije boravi u Srbiji, upozorio je da je virus i dalje tu i da epidemija još nije završena.

 

Nakon više od dva i po meseca pružanja pomoći Srbiji u borbi protiv koronavirusa, kineski stručnjaci večeras napuštaju Srbiju.

 

Zamenik načelnika Odeljenja za infektivne bolesti Lin Binlang rekao je za RTS da je najvažnije razumeti da opasnost i dalje preti, da je epidemija ozbiljna i da je virus tu.

“Zbog toga što je došlo do popuštanja mera, bukvalno su se svi opustili, svima je oslabila pažnja, uključujući i stručne timove za borbu protiv virusa. Za kontrolu epidemije moramo da zadržimo bistru glavu i budemo i dalje oprezni. Naš savet je i da tamo gde se beleži povećanje možda treba pooštriti mere, vratiti određene mere”, dodao je Lin.

 

Zamenik direktora Instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Peng Zićan je ukazao da najstrože mere prevencije moraju da važe u zatvorenim prostorima i u ustanovama sa osetljivom populacijom, tamo gde je mnogo ljudi na jednom mestu.

 

“Studentski domovi, domovi za stare, bolnice, preduzeća, sve mora da bude pod kontrolom. I dalje je posebno važno da u takvim objektima ne dođe do širenja virusa. Svaku osobu treba proveriti, i kada se boravi u zatvorenom, ako nema distance – maske bi takođe morale da budu obavezne“, zaključio je on.

 

B92 Portal