Politički kraj Putina je bliži nego što se misli

FOTO: Pavel Golovkin

Podeli vest!

Sve češće se u svetskim medijima spekuliše oko toga kada će doći kraj vladavine Vladimira Putina.

 

Preživeo je mnoge krize, njegova moć je velika a čini se da je svoj položaj učvrstio bolje nego ikad, kraj njegove vladavine mogao bi doći pre nego što mnogi analitičari predviđaju.

 

“Režimi poput Putinovog obično padaju. To često bude iznenada i bolno za onoga na vlasti”, piše “Theneweuropean”.

“Njegovo suočavanje sa krizom Covid-19 bilo je zanemarljivo. Uprkos značajnom nedovoljnom izveštavanju Kremlja o stvarnim podacima, Rusija sada ima više zabeleženih slučajeva zaraze nego bilo koja zemlja, ako izuzmemo SAD (koje imaju skoro dva i po puta više stanovnika). U skladu sa svojim kolegama populistima, Putin je u početku reagovao na epidemiju demantujući da ona uopšte postoji u njegovoj zemlji. Putin je tada u velikoj meri nestao iz vida javnosti. Ovo je taktika koju Putin često koristi u vreme kada nastupe velike nevolje. Setite se samo kada se desila tragedija sa podmornicom Kursk ubrzo nakon što je preuzeo čelnu funkciju u zemlji”, navodi “Theneweuropean”.

 

Kako se ističe Putinov čin nestajanja je smišljen kako bi izbegao da bude povezan sa lošim vestima. Vruć krompir se prebacuje njegovim potčinjenima, on kasnije dolazi, rešava problem (koji je već počeo da se povlači), oni snose posledice a on kupi pohvale.

 

“Ovaj pristup se pokazao kao loš za krizu koja je izbila zbog korone. Suviše je virus bio izdržljiv da bi Putin bio odsutan sve vreme dok Covid-19 ne ode. Ali otkad se vratio na scenu, bespoštedno je pokazao ponašanje diktatora, koji je predugo bio izdvojen od običnog života. Putin je često delovao nezainteresovan za ljudski uticaj krize. Čini se da su njegova glavna zabrinutost ekonomska šteta – za koju se nesumnjivo isplati brinuti – i pad njegovog rejtinga. Kriza je otkrila kako su Putinovi neuspesi ostavili Rusiju slabom i nesposobnom za suočavanje sa krizom”, ističe “Theneweuropean”.

 

Novosti / Kurir