Šabić: SNS spotovi krše državne i moralne zakone

FOTO: N1 Televizija

Podeli vest!

Novi predizborni spot izborne liste Srpske napredne stranke (SNS), odnosno izborne liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” u kome učestvuju deca je “još jedan korak u relativizovanju i urušavanju i inače skromnog i neefikasnog pravnog okvira zaštite dece od medijskih zloupotreba”, ocenio je advokat Rodoljub Šabić.

 

“Nedavno je REM sa pozivom na odredbu čl. 24 Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, nakon višednevnog prikazivanja zabranio dalje prikazivanje spota iste liste u kome učestvuje mala devojčica. Sada, praktično odmah nakon zabrane prikazivanja tog spota, ista lista na TV prikazuje drugi spot u kome učestvuju još manja deca”, rekao je Šabić agenciji Beta.

 

On smatra da je “reč o potezu koji za samu SNS nema naročito veliki praktični značaj jer je pre zabrane REM bilo sasvim dovoljno vremena da prvi spot da željene efekte, a uz to on i dalje može biti, bez ograničenja, korišten na društvenim mrežama jer se Pravilnik i odluka REM o zabrani prikazivanja na nih ne odnose”.

“Ali potez ima ne malu simboličku težinu jer se njim faktički demonstrira da lista pretenduje da bude iznad zakona i prava, jača od njega”, dodao je on.

 

Što se relevantnih pravnih normi tiče tu ne može biti nikakvih dilema – novi spot predstavlja novo kršenje Pravilnika, konstatuje Šabić.

“Tu ništa ne mogu da promene već prisutne tvrdnje da ‘postoje velike razlike’, da ‘u prvom spotu dete komunicira sa nosiocem liste o njegovom političkom programu a u drugom ne’, da je stoga ‘prvi spot bio zloupotreba a drugi ne’ i slično”, naveo je Šabić.

 

Dodaje da je Pravilnik u čl. 24 st. 4 potpuno jasan: “Zabranjeno je koristiti učešće maloletnika u programu u političke svrhe ili na drugi način zloupotrebljavati to učešće.”

 

N1 Srbija