EU otvara granice za građane Srbiju do 15. juna

FOTO: EPA Agency

Podeli vest!

Za ostale treće zemlje Komisija ne preporučuje opšte ukidanje ograničenja jer je zdravstvena situacija u nekima od njih kritična.

 

Komisija EU preporučuje da se ukinu ograničenja za putovanja u zemlje Evropske unije za građane Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije od prvog jula “budući da je njihova epidemiološka situacija slična ili bolja nego što je u EU-u”.

Komisija je u četvrtak preporučila da se ukinu granične kontrole unutar šengenskog prostora do 15. juna, otvore granice za zemlje jugoistočne Europe od prvog jula i postupno otvore granice za građane ostalih trećih zemalja skladno njihovoj epidemiološkoj situaciji.

 

“Komisija preporučuje članicama šengenskog prostora i pridruženih zemalja da ukinu unutrašnje granične kontrole do 15. juna 2020. i da produže privremena ograničenja za putovanja u EU koja nisu nužna do 30. juna, te da pripreme okvir za postupno otvaranje nakon toga”, objavila je Komisija.

 

Komisija takođe preporučuje da se ukinu ograničenja za putovanja u EU za građane Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije od 1. jula “budući da je njihova epidemiološka situacija slična ili bolja nego što je u EU-u”. Za ostale treće zemlje Komisija ne preporučuje opšte ukidanje ograničenja jer je zdravstvena situacija u nekima od njih kritična.

 

Tanjug Agencija