OPASNOST! Americi prete teroristički napadi

FOTO: Profimedia

Podeli vest!

Teroristička grupa Al Kaida aktivno pokušava da iskoristi trenutni haos koji je zavladao u Sjedinjenim Američkim Državama usled antirasističkih protesta koji su zahvatili tu zemlju, ali i svet nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda usled brutalnog hapšenja.

 

Al Kaida pokušava da dopre i do muslimana i do ne-muslimana kako bi se predstavila kao “šampion potlačenih”.

 

U poslednjem izdanju onlajn magazina džihadističke grupe “Van Umah” (Jedna zajednica) iskorišćene su ikonska fotografija poslednjih trenutaka Džordža Flojda i slika čuvenog grafiti umetnika Benksija kako bi izneli svoju poruku, doduše neželjene podrške demonstrantima u SAD, piše BBC.

 

Izdanje – inače na engleskom jeziku – vidno cilja na domaću američku publiku, predviđa skoru smrt SAD i njenog političkog sistema kao i ekonomskog i društvenog.

“Naoružani protesti besne širom Amerike i građanski rat deluju kao da je na horizontu”, piše u tekstu koji prenosi BBC.

 

Jedna od poruka glasi: “Čak vam ni demokrate ne mogu pomoći, ali mi možemo”.

Mina al Lami iz BBC Monitoringa kaže da postoji razlika u pristupu između Al Kaide i njenog glavnog rivala, Islamske države (ISIS). Dok ISIS prosto likuje nad nevoljama u SAD i predviđa širenje nemira na druge zemlje, Al Kaida je daleko suptilnija i pokušava da dopre do Amerikanaca, kako bi ih preobratila.

FOTO: AP Wong Maye

BBC ukazuje da je članak očigledno pisao neko ko ima dobro znanje o tome šta se dešava u SAD.

Al Kaidu je ISIS poslednjih godina bacio u senku, ali dr Širaz Maher, direktor Međunarodnog centra za istraživanje radikalizacije na Kraljevskog koledžu London, veruje da grupa proaktivno pokušava da pokaže da je i dalje relevantna na svetskoj sceni.

 

BBC navodi da je ironično što se grupa sa najopresivnijim i najkrvavijim ideologijama na Bliskom istoku sada predstavlja besnim Amerikancima kao prvak razloga njihovog bunta – policijske brutalnosti i sistemskog rasizma.

Al Kaida, koja je za vreme Osame bin Ladena u septembru 2001. sprovela najgore terorističke napade u istoriji SAD, nametnula je tako netolerantna pravila dok je držala iračku provinciju Faludža da su sekli prste ljudima kad bi ih uhvatili da puše cigarete.

FOTO: Reuters

Od tada su se pojavili njihovi nasilni izdanci širom sveta, uključujući ISIS.

Ipak, uprkos povremenim, izolovanim napadima, obe grupe do sada nisu uspevale da izgrade značajnu podršku među američkom populacijom, što je značajan kontrast u odnosu na Evropu, u čijim je gradovima nastalo niz grupa džihadističkih simpatizera od devedesetih naovamo.

 

Mesecima su zapadni obaveštajci upozoravali da Al Kaida nije nestala već da jednostavno čeka pravu priliku. Ove godine su i Al Kaida i ISIS likovali nad zdravstvenom krizom vezanom za pandemiju korona virusa koji je najgore pogodio SAD i Veliku Britaniju, navodeći da je to odmazda za njihove akcije na Bliskom istoku. Ipak, u Iranu je trenutno zaraženo preko 175.000 ljudi a Egipat prijavljuje oko 2.000 novih slučajeva infekcije dnevno.

 

Danas ova odmetnička džihadistička grupa pokušava da stvori zajednički cilj sa onima koji u SAD demonstriraju zbog policijske brutalnosti i rasne diskriminacije, ali tako što ih podstiče na nasilje.

 

Tanjug / Blic