Direktorka Instituta Batut: Virus jača najviše u Beogradu

FOTO: Agencija Tanjug

Podeli vest!

Direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović rekla je za RTS da je najveći broj zaraženih novim koronavirusom, prema poslednjim podacima, bio u Beogradu, ali je istakla da Beograd nije žarište, već je to najveći okrug sa najvećim brojem stanovnika.

 

Verica Jovanović je, gostujući na RTS kazala da među zaraženima u Beogradu nisu samo osobe koje imaju prebivalište u glavnom gradu i podsetila da su počeli s radom fakulteti, ali i da ima okupljanja. Dodala je da se svaki slučaj posebno prati.

 

Direktorka Batuta je rekla da dve trećine svih novozaraženih prethodnih nedelja pokazuju lakšu kliničku sliku.

 

Prema njenim rečima, to je jedan od posebnih parametara koji ukazuju da epidemija ima drugačiji karakter. Navela je da izostanak simptoma ukazuje na slabljenje manifestacije virusa, ali je dodala da ne sme da se zaboravi da je virus i dalje prisutan, zbog čega treba i dalje poštovati preventivne mere.

 

Jovanović je ukazala da brojka od 73 zaraženih zahteva pažnju, ali ističe da je to ukupan broj zaraženih u Srbiji i da je na početku epidemije takva brojka bila alarmantna jer su se brzo razvijale teške kliničke slike i forme bolesti, a u većoj meri su se koristili respiratori.

Verica Jovanović je rekla da su novi potvrđeni slučajevi najčešće potekli sa okupljanja porodičnog tipa ili iz pojedinih izlazaka mladih. Rekla je da je veća zastupljenost mlade populacije u celokupnom uzorku pozitivnih. Zato je apelovala da se poštuju mere zaštite.

 

N1 Televizija