KOLAPS LONDONA! Rasni protesti dele grad

FOTO: Epa Kolaž

Podeli vest!

Gradonačelnik Londona Sadik Kan poručio je sugrađanima da tokom današnjeg dana ne dolaze u centar grada, gde je moguća konfrontacija između demonstranata koji protestuju protiv rasizma i ekstremno desničarskih grupa.

 

Statue istorijskih ličnosti kao što je Vinston Čerčil, koje su se proteklih dana našle na meti demonstranata protiv rasizma, sada su zaštićene daskama, prenosi Rojters.

 

“Imamo obaveštajne podatke da ekstremno desničarske grupe dolaze u London tobože da bi zaštitile statue, ali smatramo da bi statue mogle biti tačke na kojima će doći do nasilja”, rekao je Kan u izjavi za Radio BBC.

On je takođe upozorio građanstvo da se ne pridružuje demonstracijama tokom pandemije korona virusa jer, kako je rekao, postoje dokazi da su neki ljudi koji su prisustvovali demonstracijama u SAD usled toga zaraženi tim virusom.

 

Posle većinom mirnih demonstracija zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, spomenik Čerčilu prosle sedmice je išaran grafitima, što je osudio i premijer Boris Džonson.

 

B92 / Tanjug