Kolinda se zaposlila u Međunarodnom Olimpijskom Komitetu

FOTO: EPA

Podeli vest!

Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović 17. jula će biti izabrna u Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Glasanje za nove članove je samo formalnost, a kako je za Index.hr rekao Zlatko Mateša, dugogodišnji predsednik Hrvatskog olimpijskog komiteta, još se nije dogodilo da predloženi ne budu i izabrani.

 

“To je već gotova stvar. Nikada se nije dogodilo da predloženi ne budu i izabrani”, kazao je Mateša i dodao da je odavno cilj da se poveća broj žena u Olimpijskom komitetu.

Hrvatska osim Kolinde Grabar Kitarović ima još jednog predstavnika u vrhu olimpijske organizacije. Reč je o Antunu Vrdoljaku, u javnosti poznatom po seriji “General”, koji još ima počasno mesto u MOK-u. On zbog svojih godina od 2011. nema pravo glasa, ali je još član Odbora. Naime, ograničenje za prijem u MOK je 70 godina života, a posle toga član nema pravo glasa.

 

Izbor je doživotan, pa su tako i pred Kolindom Grabar Kitarović decenije članstva i uživanja u povlasticama svetskog olimpizma, piše Index.hr.

“Članovi nemaju platu, plaćeni su im putni troškovi i dnevnice u iznosu do 900 američkih dolara, a imaju i pravo na troškove kancelarije i smeju da zaposle asistenta iako im zapravo niko ne treba”, rekao je Mateša za Index.

 

Plaćene dnevnice ne znače da će Grabar Kitarović svakoga dana dobijati po 900 dolara, već da će taj novac primiti ako je Olimpijski odbor pošalje na službeni put. Međutim, članovi MOK-a oko pola godine provedu na službenim putovanjima.

 

Govoreći o građenju ugleda u MOKu-u, Index podseća na veze sa sportom bivše predsednice u koje ubraja grljenje fudbalera, upadanje u svlačionice i begunca Zdravka Mamića.

 

N1 Televizija