U Srbiji se možda opet uvede vanredno stanje

FOTO: Agencija Beta

Podeli vest!

Situacija sa Koronavirusom i dalje je na velikoj klackalici. Za sada broj novozaraženih ne prelazi brojku od 100 ali kako kažu eksperti, to je sasvim moguće kroz nekoliko dana ili nedelja.

 

S obzirom da su naučnici i virusolozi ustanovili da toplo vreme i sunce ne ubijaju virus, postoji velika mogućnost da COVID-19 nastavi sa širenjem a da svoj novi vrhunac doživi tek na jesen. Stručnjaci u Srbiji svesni su toga još od prvog dana i baš zbog toga spominju famozni “Drugi talas”

 

Jedan od naših vodećih eksperata doktor  Predrag Kon ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja ali smatra da je realnije da se vrate samo određene mere, a da za to i ne treba uvoditi nikakve posebne režime i vanredna stanja. “Ono što je sasvim sigurno jeste da smo se previše opustili kao da virus nije više oko nas. A to ne treba tako” – tvrdi ovaj član tima za suzbijanje epidemije.

 

 

Iako granice treba da se otvore, barem one spoljne sa EU, za sada nije poznato kada će sve ostale države da otvore vrata za naše građane. Srbija vraća u normalnu avio-saobraćaj ali avioni nemaju gde da slete s obzirom da su mnogi svetski aerodrom i dalje zatvoreni.

Italijanski epidemiolog Fabricio Santoro smatra da se Srbija previše opustila te da je velika greška što se održavaju velike sportske manifestacije sa publikom, a kao jedna od loših mera je i to što maske nisu obavezne u gradskom prevozu.

 

Kineski tim koji je boravio u Srbiji a napustio istu pre neki dan, takođe je uputio apel Vladi Srbije da se vrate određene mere jer građani Srbije ne poštuju distancu i predloge o zabrani masovnih okupljanja.

 

Dnevni Žurnal