BRITANSKI MEDIJI: Hrvati zlostavljaju migrante

FOTO: EPA

Podeli vest!

Britanski Gardijan piše o brutalnom mučenju migranata na hrvatskoj granici, navodeći da je EU zataškavala neuspeh Hrvatske u zaštiti migranata strahujući od skandala.

Kako se navodi u tekstu objavljenom 15. juna zvaničnici EU optuženi su za “nečuveno zataškavanje” dokaza o neuspehu hrvatske vlade u nadzoru nad radom policije, koja je u više navrata optužena za pljačkanje, zlostavljanje i ponižavanje migranata na granicama te zemlje.

Gardijan prenosi da je imao uvid u interne mejlove Evropske komisije koji, kako navodi, otkrivaju da su briselski zvaničnici strahovali od toga kakve će biti reakcije kada su odlučili da ne otkriju “nedostatak posvećenosti Hrvatske mehanizmu za nadzor”, koji su ministri prethodno pristali da finansiraju novcem EU.

 

Navodi se da je jedan neimenovani zvaničnik komisije upozorio kolegu da će se kao skandal shvatiti nesposobnost hrvatske vlade da koristi novac koji je izdvojen pre dve godine za graničnu policiju .

 

Britanski list ističe da je nadzor nad ponašanjem graničnih zvaničnika bio uslov da Hrvatska dobije veću donaciju od EU.

Ukazuje se, međutim, da je hrvatska policija u više navrata optužena za nasilno potiskivanje migranata i izbeglica na granici sa BiH i da je u jednom takvom incidentu upucan migrant.

Na optužbe o zataškavanju, portparol Evropske komisije rekao je za Gardijan da informacije koje su bile poznate nisu prosleđene poslanicima u EP, pošto se smatralo da su one nepotpune.

 

To, kako ocenjuje Gardijan, baca novo svetlo i na podatke o poštovanju ljudskih prava hrvatske vlade i na očiglednu spremnost izvršne vlasti EU da prikrije neuspeh Zagreba.

 

Uz to, ističe se u tekstu u Gardijanu, Hrvatska teži da se priključi zoni Šengena, što zahteva postupanje u skladu sa evropskim standardima o poštovanju ljudskih prava na granicama.

Gardijan ukazuje i na poslednji incident na granici, koji su humanitarni radnici opisali kao najnasilnije tokom migrantske krize na Balkanu, a koji se dogodio 26. maja kada je 11 Pakistanaca i petoricu Avganistanaca zaustavila grupa ljudi u crnim uniformama i fantomkama kod Plitvičkih jezera.

 

Prema izveštaju Danskog saveta za izbeglice, koji obezbeđuje zdravstvenu pomoć migrantima u BiH, muškarci u uniformama vezali su migrante oko drveta, tako da su im lica bila okrenuta ka drveću.

 

Izvor: Radio Televizija Vojvodine