GRČKA O SRBIMA: Ako je 1 pozitivan iz autobusa, svi idu u karantin

FOTO: Dado Đilas

Podeli vest!

Ako neko bude pokušao da pobegne iz karantina, platiće kaznu od čak 5.000 evra, ali to nije sve.

 

Naši državljani pravo iz aviona u pratnji policije prebačeni u posebne hotele-karantine u Atini, gde će sačekati rezultate testova na koronavirus.

 

Ukoliko ijedan putnik bude zarazan, svi putnici idu u karantin od 14 dana.

Više od 100 srpskih turista koji su juče po podne avionom iz Beograda doputovali u Atinu, umesto na plaži, završilo je u karantinu zbog koronavirusa!

 

Kako saznajemo, oni su u glavni grad Grčke doputovali avionom “Er Srbije”, na letu JU 512 iz Beograda u 15 sati po lokalnom vremenu. Po sletanju na aerodrom “Elefterios Vanizelos” i prolaska kroz carinsku i pasošku kontrolu, naše turiste dočekale su lekarske ekipe grčkog Instituta za narodno zdravlje (EODY), koje su svima redom uzele bris kako bi ih testirali na koronu. Ali, umesto da im uz uzimanje ličnih podataka, adrese hotela i kontakt-telefona dozvole da nastave put, policija ih je sprovela pravo u specijalne hotele-karantine, gde će u strogoj izolaciji morati da sačekaju rezultate testa na kovid-19. Kako su im grčke vlasi objasnile, tamo će morati da ostanu najmanje 24 časa. Međutim, ako se ispostavi da je samo jedan putnik pozitivan na koronu, svi putnici, pa i oni zdravi, biće zadržani u karantinu punih 14 dana, uz jako obezbeđenje grčke policije. Saopšteno im je da, ako neko bude pokušao da pobegne iz karantina, platiće kaznu od čak 5.000 evra!

 

Obavezna dva testa

Sa velikim problemima suočavaju se i naši putnici koji stižu turističkim autobusima. Pojedine turističke agencije već su počele da prevoze putnike do obala Grčke, ali ono što je problematično jeste da postoji mogućnost da određeni broj putnika bude podvrgnut testu na koronavirus. Ukoliko se ispostavi da makar jedan turista ima koronu, svi putnici iz tog autobusa moraće u karantin! U izolaciji se ostaje dokle god dva testa ne pokažu da više nema zaraze, što je u najboljem slučaju dve nedelje. Koliko su u Grčkoj ozbiljni po ovom pitanju, najbolje svedoči podatak da su otvorili čitave hotele-karantine, u koje planiraju da “prebacuju” turiste zaražene koronom. Na pojedinim fotografijama ovih hotela vidi se da ih čuva policija, a da je tu već doveden jedan broj turista iz stranih zemalja, koji su očigledno bili pozitivni.

 

Što se ostalih preventivnih mera tiče, nije jasno da li će Grci na granicama strogo voditi računa da li u autobusima putnici nose maske i sede na svakom drugom sedištu, kako je propisano merama grčke vlade.

Inače, grčke vlasti su omogućile da osim građana Evropske unije u Grčku nesmetano mogu i Srbi, a za sada su otvorena tri prelaza na grčko-bugarskoj granici.
– To su granični prelaz Promahonas, Eksohis i Orbeniju na reci Marici – kaže ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević.

 

Izvor: Espreso.rs