SRBIJA: Za 2 meseca dogodilo se 4000 saobraćajnih nesreća

FOTO: Kurir.rs S.B

Podeli vest!

BEOGRAD – U maju i junu u Srbiji se dogodilo oko 4.000 saobraćajnih nezgoda, 63 osobe su poginule, a oko 2.200 povređeno.

Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije kaže da je nakon ukidanja vanrednog stanja deo vozača počeo da se ponaša kao da su prestali da važe i saobraćajni propisi.
Naglasio je da će biti pojačana kontrola saobraćaja, ali da je važno da vozači shvate da je neophodno da poštuju pravila i da se ponašaju odgovorno i zbog sebe i zbog drugih.

 

On je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da tokom vanrednog stanja i nije bilo toliko vozila na putevima, a nakon toga vozači su počeli više da koriste svoje automobile.

“Sada na ulicama imamo situaciju da veliki procenat njih ne koristi sigurnosni pojas, što pre nije bio slučaj, da znatno više njih koristi mobilne telefone tokom vožnje”, rekao je Vid i dodao da vozači propise ne treba da poštuju zbog sankcija, već zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih.

 

Na pitanje šta se juče dogodilo u centru Beograda ispred Vlade u nesreći u kojoj je dvoje poginulo, a bebi se lekari bore za život, Vida kaže da su okolnosti same nesreće u nadležnosti tužilaštva, ali je objasnio da je došlo do bočnog sudara vozila i da su očigledno bile u pitanju velike brzine.

 

“Ono što mi stalno ističemo da je brzina definitivno najveći problem na našim putevima”, naglasio je Vida i dodao da je verovatno bilo u pitanju drastično prekoračenje brzine, ali da će veštaci to utvrditi.

 

Pre neki dan je vozač koji je bio pod dejstvom alkohola automobilom ušao u pešačku zonu Knez Mihajlove ulice.

“Vozač je bio pod dejstvom alkohola od preko dva promila. Srećom, odmah ga je zaustavila patrola saobraćajne policije, a nakon trežnjenja odveden kod prekršajnog sudije koji je izrekao zaštitnu meru zabrane upravljanja od godinu dana, 25 kaznenih poena, 280.000 dinara novčane kazne i 360 sati kaznenog rada u javnom interesu”, naveo je Vida.

 

Izvor: Radio Televizija Vojvodine