AMERIČKI MEDIJI: Tači i Vučić imaju tajni dogovor!

FOTO: Profimedia

Podeli vest!

Aleksandar Vučić i Hašim Tači sklopili su tajni dogovor između Srbije i Kosova, iza leđa EU, a uz posredovanje specijalnog izaslanika SAD Ričarda Grenela, piše “Njujork tajms” pozivajući se na američke zvaničnike.

 

U opširnoj analizi o odnosima između Beograda i Prištine i Grenelovoj ulozi u pregovorima između dve strane, američki list, između ostalog, navodi i da je sastanak Vučića i Tačija u Beloj kući u Vašingtonu, koji je najavljen za sledeću nedelju, takođe ugovoren bez znanja Brisela.

 

Pristalice Grenelovog pristupa pregovorima Srbije i Kosova smatraju da tajni dogovor Tačija i Vučića opravdava novu američku strategiju, navodi njujorški list. “Iako su njihove funkcije samo nominalne, dvojica predsednika imaju uticaj koji daleko prevazilazi njihova ustavna ovlašćenja”, piše “Njujork tajms”.

 

U sporazumu se spominje menjanje granica

Pozivajući se na reči četvoro bivših američkih zvaničnika koji su citirali osobe uključene u pregovore, “Njujork tajms” piše da su Vučić i Tači napravili tajni dogovor o uslovima budućeg sporazuma, uključujući i ideju o menjanju granica Kosova.

Pregovori su stali kada je tadašnji premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da je on taj koji ima ustavna ovlašćenja da određuje politiku pregovora, a ne Tači.

 

Grenel je tada javno govorio protiv Kurtija, plašeći se da bi mogao da pokvari planove Vučića i Tačija, rekao je Džejms Huper, jedan od četvoro američkih zvaničnika na koje se list poziva.

 

“Tajms” u tekstu o Vučiću govori kao savezniku Rusije, od kojeg Grenel nije zahtevao ništa posebno, dok je pojačan pritisak izvršio na Prištinu.

 

Izvor: Nova.rs