TRAMP ČISTI TEREN! Nemačka i SAD u sukobu

FOTO: AP Photo

Podeli vest!

Američki predsednik Donald Tramp u ponedeljak je zvanično potvrdio u Vašingtonu da će značajno smanjiti najveći američki vojni kontingent u Evropi, stacioniran u Nemačkoj.

 

Ovakav korak obrazložio je odbijanjem nemačke savezne vlade da ispuni cilj NATO: izdvajanje dva odsto bruto društvenog proizvoda za vojsku do 2024. Nemačka vlada jeste značajno povećala budžet za vojsku, ali je 2019. udeo iznosio ipak samo 1,38 odsto BDP.

 

Tramp optužuje vladu Angele Merkel i zbog nepovoljnog položaja Amerike na trgovinskom planu. Pritom mu je najveći trn u oku nemačko-ruski projekat “Severni tok 2” kroz Baltičko more koji samo što nije završen.

 

Najava smanjenja broja američkih vojnika u Nemačkoj sa 34.500 na 25.000 izazvala je žestoke kritike u Nemačkoj, pa je predsednik “Levice” Ditmar Barč ocenio da je reč o “uceni”, kakva je “potpuno nedopustiva” među partnerima u NATO. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je da će s ministrima odbrane članica u naredna dva dana razgovarati “o ovoj temi značajnoj za ceo savez”.

 

Politikolog Tomas Jeger, stručnjak za Ameriku sa Univerziteta u Kelnu, ocenio je za “Fokus” da je “situacija ekstremno opasna”, pre svega zbog “nedostatka alternativa” za reagovanje na Trampovu inicijativu.

 

Manevarski prostor Angele Merkel je “veoma mali”, a Jeger tu tvrdnju zasniva na sledećim činjenicama:

1. Izdvajanja za vojsku nije moguće drastično povećati od danas do sutra. Na smanjenje finansijske fleksibilnosti Nemačke uticala je, između ostalog, kriza izazvana korona virusom. Povrh svega, “u frakcijama koalicione vlade ne postoji volja za značajnije povećanje izdvajanja”, smatra Jeger.

 

2. Spor zbog Severnog toka 2 “eskalira”, a savezna vlada je i unutar EU “prilično usamljena” kada je u pitanju taj projekat. Ali budući da je gasovod skoro završen, a vlada vezana ugovorima, odustajanje ne dolazi u obzir.

 

– Pritisci će se pojačati, jer je američka vlada već najavila da će proširiti sankcije zbog gasovoda na sve države koje na bilo koji način učestvuju u izgradnji – kaže Jeger.

 

Izvor: Blic / Kurir