AMERIKA ZABRINUTA! Krah dolara je blizu?

FOTO: Getty Images

Podeli vest!

Vašington — Američka valuta bi u 2021. godina mogla devalvirati za jednu trećinu, upozorio je bivši predsednik banke Morgan Stenli Azija Stiven Rouč.

 

.Do toga će dovesti naglo smanjenje štednje stanovništva i povećanje državnog duga usled uspešnog oporavka nakon krize glavnih trgovinskih partnera SAD.

Era “prekomerne privilegije” američkog dolara kao glavne svetske rezervne valute bliži se kraju, tvrdi Stiven Rouč za Blumberg.

 

“Valute uspostavljaju ravnotežu između unutrašnje ekonomske osnove zemlje i spoljne percepcije njene snage ili slabosti”, ističe on. “U SAD se taj balans brzo menja, pa je krah dolara moguće očekivati u bliskoj budućnosti”.

Ekspert podseća da je od januara do aprila indeks dolara porastao za sedam odsto, jer su investitori širom sveta u američkoj valuti videli zaštićeno sredstvo tokom krize koronavirusa, prenosi Sputnjik.

 

Kao rezultat toga, sada, prema procenama Banke za međunarodna plaćanja, vrednost dolara je za 33 odsto iznad minimuma 2011. godine, ali već u 2021. godini, on se lako može vratiti na ove minimume, gubeći na vrednosti 35 odsto, uzimajući u obzir inflaciju.

 

“Svaki kurs valute predstavlja cenu koja odražava stanje zemlje, ekonomsko, finansijsko, socijalno i političko, u odnosu na uporedive karakteristike drugih zemalja“, objašnjava Stiven Rouč. „Odnosno, promene kursa valute su rezultat poređenja SAD sa Evropom, Kinom i tako dalje. Prognoza za smanjenje vrednosti dolara za 35 odsto se zasniva na poređenju Amerike sa njenim glavnim trgovinskim partnerima”.

 

Prema podacima Banke za međunarodna plaćanja, najveći partneri SAD su Kina (23 odsto robnog prometa), Evropska unija (17 odsto), Meksiko (13 odsto), Kanada (12 odsto) i Japan (sedam odsto).

 

Izvor: B92 / Tanjug