MISTERIJA! Pronađen spomenik ispod Stounhendža

FOTO: Profimedia

Podeli vest!

Arheolozi su otkrili veliki praistorijski spomenik ispod zemlje u blizini Stounhendža za koji tvrde da bi mogao da pomogne u rasvetljavanju porekla mističnog kruga kamenja na jugozapadu Engleske.

 

Istraživači sa nekoliko britanskih univerziteta predvođenih Univerzitetom u Bradfordu navode da se nalazište sastoji od najmanje 20 velikih stubova prečnika preko 10 metara i dužine pet metara, koji su poređani u krug prečnika preko dva kilometra, preneo je AP.

 

Novo nalazište nalazi se u Darington Volsu, mestu na kojem je otkriveno neolitsko selo, oko dva kilometara udaljenom od Stounhendža.

Naučnici smatraju da su stubovi zakopani pre oko 4.500 godina i da bi mogli da označe granice svetog područja ili granice oko kružnog spomenika poznatog kao Darington Vols hendž (Durrington Walls henge).

 

Britanija ima puno kamenih spomenika kružnog oblika koji datiraju od pre nekoliko hiljada godina, a čija namena još uvek nije poznata.

Najpoznatiji među njima je Stounhendž, ogroman spomenik napravljen između 3.000 i 1.600 godina pre nove ere, koji predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija u zemlji.

 

Izvor: Tanjug / Kurir