Hrvatski premijer zaražen? Bio sa Đokovićem i Ivaniševićem

FOTO: Index.hr

Podeli vest!

ANDREJ PLENKOVIĆ, hrvatski premijer, mora u samoizolaciju. Sada, nakon što je Goran Ivanišević objavio da je pozitivan na koronavirus, potpuno je srušena konstrukcija na kojoj je čelnik vlade gradio stav da se ne mora izolirati. Plenković je, naime, tvrdio da je na testu bio negativan, no Ivanišević je tek na trećem testiranju doznao da ima covid-19.

 

Ramena, šake, poziranje…

Plenković se od pojave covida-19 testirao tri puta – jednom nakon turnira u Zadru. Ivanišević je, kako je objavio, to uradio tri puta u posljednjih deset dana: prva dva puta bio je negativan.

Kao što je poznato, čelni čovjek hrvatske izvršne vlasti tamo je bio u bliskom kontaktu s tenisačem Novakom Đokovićem, također zaraženim covidom-19. Dodirivali su se šakama, Plenković ga je dirao po ramenu.

 

Kriteriji slanja u dvotjednu samoizolaciju u Republici Hrvatskoj vrlo su strogi, danas je dovoljno da se vratite iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije ili s Kosova pa da vam bude određena. Plenković je i dalje odbija.

Pritom se poziva na rezultate testiranja i kratkoću vremena provedenu u društvu oboljelih. Kako vidimo u Ivaniševićevu slučaju, ako već nismo zapamtili otprije, test ne mora odmah detektirati prisustvo virusa u ljudskom organizmu. No premijeru traje predizborna kampanja i dvotjedno sjedenje u zatvorenom prostoru zadnje je što mu treba sada kad se putuje državom i dijele obećanja. I danas je u Koprivnici bio jasan – on se izolirati neće.

 

Kratki tečaj opravdavanja premijera

I vlasti bliski stručnjaci pokušali su dokazati da se premijer ne treba zatvoriti u kuću. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, rekla je kako Plenković prema međunarodnim kriterijima “ne zadovoljava kriterije za samoizolaciju”. “Potrebno je da ste na otvorenom bili u kontaktu više od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra, da ste ostvarili bliži kontakt poput grljenja, rukovanja i ljubljenja. Isto se odnosi i na boravak duži od 15 minuta u zatvorenom prostoru gdje ima indikacija da je bilo zaraženih”, kazala je Markotić.

 

Izvor: Index.hr