TIHI HEROJ! Alas Renato Grbić, čovek koji je spasio destine života

FOTO: Dejan Briza

Podeli vest!

Osećaj kad znaš da spasavaš osobu koja je pre nego što se bacila u reku počinila dvostruko ubistvo. To je definitivno najupečatljivija situacija koje se sećam.

 

Ovako za “Blic” započinje priču Renato Grbić, heroj sa Dunava koji je sinoć spasao 30. osobu od pokušaja samoubistva bacanjem sa Pančevačkog mosta u Dunav.

– Bila je to tada udarna vest na televiziji. Ljiljana Mitić je ubila bivšeg muža i ćerku i potom skočila sa Brankovog mosta. Ušao sam u čamac kada me je pozvao prijatelj. Krenuo sam uzvodno i našao je u reci. Ona je pet kilometara plutala do Pančevačkog mosta, znao sam čim sam je video da je to ona. Da je ubica. Bilo je to pre sedam godina, a onda je nekoliko nedelja kasnije preminula – priseća se Renato ove akcije, kao da se dogodila juče.

 

Renato Grbić je za oko 20 godina spasao ni manje ni više nego 30 ljudi. Kako kaže, zabrinjavajuće je što preovlađuju veoma mlade osobe.

– To je poražavajuće. Malo ljudi u tom trenutku priča, ali stariji kažu da to rade zbog zdravstvenih ili finansijskih problema, zbog hiljadu muka koje su ih “spucale”. Ali, šta je sa ovim mladima od 16, 17 ili 18 godina? Kažu da su odbačeni od društva, porodice, tu su i ljubavni problemi… Šta oni znaju u pubertetu – priča Renato.

 

ČETVRTA GENERACIJA ALASA

Renato je četvrta generacija alasa u porodici Grbić, 55-godišnjak sa stare Karaburme koji je odrastao na Adi Huji. Još kao dečak sedeo je na kraju čamca i ribario sa ocem. Dane i noći provodi loveći ribu kod Pančevačkog mosta, ali i u svojoj sada već nadaleko poznatoj “Konobi kod Renata i Goce”, smeštenoj odmah ispod “Pančevca”.

 

Izvor: Blic.rs