Ublažuju mere uprkos porastu broja zaraženih

FOTO: EPA (Agency)

Podeli vest!

Uprkos konstantnom porastu broja zaraženih koronavirusom, vlasti u Egiptu danas su ukinule veliki broj restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

 

Tako su, uz određeni stepen preventive i ograničenja u pogledu kapaciteta, posle više od tri meseca ponovo otvoreni kafići, klubovi, teretane i pozorišta, kao i džamije i crkve, a ukinut je noćni policijski čas, navodi AP.

 

Egipatska vlada ovim potezom nastoji da spasi pandemijom teško pogođenu privredu zemlje.

Međunarodni monetarni fond juče je Egiptu odobrio još jedan zajam u iznosu 5,2 milijarde dolara, čemu valja pridodati 2,8 milijardi dolara koje je MMF već namenio otklanjanju najtežih ekonomskih posledica kovid 19.

 

Pre izbijanja pandemije okončan je trogodišnji program ekonomskih reformi u okviru kojeg je krajem 2016. Egiptu odobren zajam MMF u iznosu 12 milijardi dolara.

Vlada Egipta takođe planira da od četvrtka dozvoli čarter letove iz inostranstva ka jednom broju turističkih destinacija u zemlji, a nacionalna aviokompanija najavila je da će od 1. jula ponovo leteti ka tridesetak destinacija širom sveta.

 

Odluka o ponovnom otvaranju zemlje uprkos relativno visokom broju novozaraženih i umrlih izazvala je zabrinutost da bi zdravstveni sistem uskoro mogao postati preopterećen obolelima od kovid 19, a sindikat lekara još prošlog meseca je upozorio da zemlja ide ka katastrofi.

 

Izvor: B92