KON: Ja sam za to da apsolutno sve zatvorimo!

FOTO: Agencija Tanjug

Podeli vest!

Komentarišući današnje podatke, epidemiolog dr Predrag Kon rekao je za RTS da nema dileme da se koronavirus vraća.

 

“Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobičajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, da je u ovim mesecima, u ovom delu godine itekako aktivan i sposoban da se prenosi”, rekao je dr Predrag Kon.

 

Kon je dodao da treba naglasiti da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu.

 

“Međutim, mi imamo skoro između 57 i 58 posto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu”, kazao je Kon i dodao da je nova situacija nešto što ne može da se ignoriše i da mora vrlo ozbiljno da se shvati i da mora da se apeluje na građane da ponovo počnu da se pridržavaju mera.

 

Dr Kon je podsetio da u izolaciju idu oni koji su bolesni, dok u samoizolaciju idu oni koji su bili u kontaktu sa obolelima i da će komunalna milicija proveravati da li se izolacija sprovodi i dodao da je jasno da dolazi do porasta, ne samo kod nas, nego u čitavoj Evropi gde je došlo do popuštanja.

“Mi moramo da računamo na to da je to borba na dug tok i da počnemo da razmišljamo da nema ni govora o tome da će nas virus napustiti”, istakao je Kon i dodao da će sve ove aktivnosti sprovoditi do pronalaska vakcine ili sticanja kolektivnog imuniteta.

 

Kon je naveo da je bilo je očekivano da će zaražavanje tokom leta biti manje i da neće dovesti do teških slučajeva.

Govoreći o eventualnom vraćanju nekih mera s obzirom na porast broja novoinficiranih u Srbiji prethodnih dana, Kon je rekao da je opšta procena da nema mera zatvaranja ali i apelovao na gradjane da shvate da svako javno okupljanje, posebno u zatvorenom prostoru, predstavlja povećan rizik.

 

“Ja bih sve zatvorio, to je najlakše da se reši ali to nije moguće. Mi smo u proglašenoj epidemiji koja je sama po sebi vanredna situacija. Ne možemo pustiti da se virus prenosi bez ikakve kontrole”, rekao je Kon.

 

Izvor: Nedeljnik.rs