PRIZNAO UŽIVO! KON: Nemam pristup podacima o broju zaraženih

FOTO: TV Printel

Podeli vest!

Večerašnja emisija “Utisak nedelje” okupila je epidemiologe dr Zorana Radovanovića i dr Predraga Kona, kao i imunologa dr Srđu Jankovića.

 

– Suština je u tome da u situacijama kakve su epidemije struka mora da nastupa jedinstveno koliko god je to moguće. Tačno je da je mene to razočaralo i iznenadilo, pošto je vanredno stanje ukinuto, kao da je nestao stručni deo Kriznog štaba. To odudara od stava SZO, od naše teorije i drugih zemalja koje kažu da se mere zabrana moraju eliminisati postepeno. Na primer, Austrija je u početku samo dozvolila otvaranje rasadnika, pa onda redom. Tu nema nekih podela, svi su preporučivali da treba postepeno, kod nas je presečeno – rekao je epidemiolog Radovanović.

 

Međutim, epidemiolog dr Kon je rekao da nijedan podatak nije skriven i da nisu lagali javnost.

– Ovo je dinamična situacija. U našoj zemlji se prvo otpočelo sa otvaranjem 27. aprila, te smo od tad do 5. juna imali postepeno otvaranje. Činjenica je da su izbori bili nepovoljna situacija u čitavom periodu. Lagati ne smemo. Imam dva cilja – što manje smrtnih ishoda i da zdravstveni sistem.– istakao je Kon.

 

“Tražio sam da se to ispita”, rekao je Kon i dodao da je pristup bazi podataka Instituta Batut ograničen, i da on nema uvid u tu bazu.

Kon je u emisiji Utisak nedelje rekao da su mu dostupni samo podaci koji su objavljeni zvanično na sajtu Ministarstva zdravlja covid.rs, i da nije imao uvid u bazu Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”, na koju se pozivao BIRN kada je objavio da su statistike inficiranih i umrlih znatno više od zvanično objavljenih.

 

Epidemiolog je u emisiji pitao dr Radovanovića šta želi od njega i Kriznog štaba, na šta mu je on odgovorio da želi istinu!

 

Izvor: Espreso / Direktno.rs