Crna Gora otvara granice za 26 država, ne i za Srbiju

FOTO: Promo

Podeli vest!

Nacionalno koordinaciono tijelo za sprječavanje širenja zaraznih bolesti (NKT) saopštilo je kasno u četvrtak da je, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, odlučilo da od 1. juna dozvoli ulazak stranaca u Crnu Goru iz 26 zemalja “sa upravljivim nivoom zaraze”.

 

NKT navodi da će ulazak biti dozvoljen, bez samoizolacije i karantina, ako je stopa aktivnih slučajeva Kovida 19 manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident, kao i u državi iz koje ulazi u Crnu Goru.

 

Iz NKT su rekli da se na listi zemalja koje u ovom trenutku ispunjava ove epidemiološke kriterijume nalaze Slovenija, Island, Hrvatska, Slovačka, Švajcarska, Albanija, Austrija, Norveška, Monako, Kosovo, Njemačka, Grčka, Mađarska, Danska, Litvanija, Letonija, Azerbejdžan, Luksemburg, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Izrael, Sjeverna Makedonija, Republika Irska, Češka, Finska i Estonija.

 

“Crna Gora ne zatvara svoje granice. Naprotiv. Naše granice otvaramo, i to u skladu sa preporukama struke za velikim brojem zemalja, na dobrobit i građana i brojnih turista koji će nas posjetiti ovoga ljeta”, naglasio je predsjednik NKT, Milutin Simović.

 

Ranije ove nedjelje, odluka Crne Gore da otvori granice za građane više zemalja među kojima nema Srbije, naljutila je vlasti u Beogradu koje su zabranile slijetanje avionima Montenegro erlajnsa, nazivajući odluku Podgorice političkom, što crnogorske vlasti negiraju.

 

Hrvatska je ranije objavila spisak zemalja čijim će gradjanima biti omogućen ulazak u tu zemlju, ograničen na 10 zemalja EU, dok su vlasti Bosne i Hercegovine otvaraju granice za građane Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

 

Izvor: Voice of America