Nemački mediji: Rast korone u Srbiji posle znojave SNS žurke

FOTO: Vesna Lalić

Podeli vest!

Štampa na nemačkom piše o nedavnoj proslavi u centrali SNS-a, a nazivaju je „znojavom“ žurkom, posle koje je broj slučajeva, pozitivnih na koronavirus, u Srbiji naglo porastao. Takođe ističu da su Srbija i Crna Gora jedine države regiona čijim građanima bi od srede mogla biti dopuštena putovanja u EU.

 

Članice Evropske unije bi u ponedeljak (29. jun) konačno trebalo da usaglase listu zemalja iz kojih će od srede (1. jul) ponovo biti moguća putovanja u EU. Prema informacijama Frankfurter algemajne cajtunga, Srbija i Crna Gora bi trebalo da se nađu na toj listi, dok nema ostalih država Zapadnog Balkana.

 

Osim njih, putovanja bi bila dozvoljena iz samo još 12 svetskih zemalja. U pitanju su Australija, Novi Zeland, Kanada, Japan, Južna Koreja, Tajland, Alžir, Maroko, Tunis, Gruzija, Ruanda i Urugvaj.

„Ove zemlje ispunjavaju uslove koje je predložila Evropska komisija. One imaju u proseku manje ili jednako zaraženih u odnosu na prosek EU“, piše frankfurtski list. Osim toga, zdravstveni sistemi tih državi nisu preopterećeni, i one već dozvoljavaju građanima EU ulazak u zemlju.

 

Dodaje se da bi se na listi našla i Kina, ukoliko zauzvrat dozvoli ulazak državljanima svih zemalja EU.

„Lista bi trebalo da se aktuelizuje na svake dve sedmice, kako bi se pratila dinamika pandemije. Ona predstavlja preporuku za države EU i četiri pridružene države Šengenskog prostora“, piše FAZ i dodaje da će ipak države EU gledati da imaju jednaka pravila jer su u međuvremenu unutrašnje granice u Šengenu otvorene.

 

Mediji na nemačkom pak nastavljaju da izveštavaju i o „nemarnom“ ponašanju vlastodržaca u Srbiji koji su „sopstveno zdravlje i zdravlje sunarodnika potpuno nepotrebno izložili riziku“.

O tome piše luksemburški list Tageblat koji opisuje slavlje Srpske napredne stranke u izbornoj noći: „Na izbornoj žurci u tesnoj centrali SNS na Novom Beogradu pobednici su radosno padali jedni drugima u zagrljaj. Partijski aktivisti su prisno igrali kolo. Od odstojanja ili maski nije bilo ni traga tokom znojave pobedničke gužve. Čak je i šef partije i države Aleksandar Vučić dopustio da mu trubači sa nekoliko santimetara duvaju u lice.“

 

Izvor: Nova.rs