Plenković predstavio mere za očuvanje radnih mesta

FOTO: Pixsells

Podeli vest!

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je najnovije mere podrške vlade za očuvanje radnih mesta tokom krize koronavirusa.

 

Nove mere su skraćeno radno vreme, samozapošljavanje i pomoć mikropreduzetnicima u borbi protiv posledica pandemije.

 

”Vlada je uspostavila sve mehanizme za sačuvanje radnih mesta. Dali smo podršku svim preduzetnicima odnosno radnicima koji su imali pad od minimalno 20 odsto”, podsetio je predsednik hrvatske Vlade i rekao da je dosad isplaćeno 5,6 milijardi kuna, a kad se uračunaju doprinosi to je 8 milijardi kuna.

 

Omogućen je nastavak podrške za jul i to onim sektorima koji ne mogu da nastave poslovanje, a pad im je veći od 50 odsto.

”Mera za jul će obuhvatiti 15 hiljada radnika i biće isplaćeno 280 miliona kuna”, rekao je.

 

Pohvalio se da je broj zaposlenih danas veći nego pre početka krize za 2.234 osiguranika. Broj nezaposlenih je veći nego na početku krize u martu, ali ima tendenciju smanjivanja.

“Nisu se ostvarile crne slutnje, nemamo 400 hiljada nezaposlenih”, istakao je Plenković, a preneo Dnevnik.hr.

 

”Naše je aktivnosti prepoznala Europska komisija”, rekao je predsjednik Vlade. Naglašava da prate razvoj situacije pa se mjere nastavljaju. Mjeru skraćenog radnog vremena, uvjeren je, danas će usvojiti Upravno vijeće HZZO-a. Potporu mogu koristiti poslodavci s minimalno 10 zaposlenih i s planiranim padom od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine uz dokaz otežanog poslovanja. Poslodavci u prerađivačkoj industriji mogu dobiti potporu i s manjim padom. U mjeru će se uključiti i mikropoduzetnici.

 

izvor: Nova.rs