Henkelu subvencija države od 144.000 evra po radniku

FOTO: Tanjug

Podeli vest!

Kompaniji “Henkel” odobrena je subvencija od 14,4 miliona evra za gradnju nove proizvodne linije i proširenje kapaciteta fabrike u Kruševcu, uz uslov da zaposle najmanje 100 radnika. Reč je o investiciji od 93,57 miliona evra.

 

Tačan iznos subvencija odobrenih “Henkelu” je 14.436.250 evra, a od ukupne vrednosti investicije, 82,1 miliona evra namenjeno je za opremu, dok je 11,4 miliona evra za izgradnju objekta.

 

Prema ugovoru, prvih 10,4 miliona evra kompanija će dobiti kada uloži 92 miliona i zaposli 45 radnika. Tada može da povuče 72,18 odsto od subvencije.

Ostatak, od četiri miliona evra “Henkel” može da povuče dogodine – 2021, kada dokaže da je zaposlio još 55 novih radnika na neodređeno i investirao predviđeni iznos.

 

Kako se navodi u saopštenju Komisije, vrednost troškova zarada za novozaposlena lica povezana sa ulaganjem u dvogodišnjem periodu, nakon dostizanja pune zaposlenosti predviđene investicionim projektom, iznosiće najmanje 1,9 miliona evra.

Iako prostim deljenjem dolazimo do iznosa od 144.000 evra subvencija po radniku, profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ukazuje da nema smisla kod zajedničkih investicija posmatrati subvenciju po zaposlenom.

 

“Verujem da se država ne bi izložila riziku, pogotovo ne u izbornoj godini, da nešto uradi ne poštujući odredbe Zakona o ulaganju i odgovarajuće uredbe, kod investiranja u određenu vrstu objekata i razvijenu tehnologiju. Kada ljudi iznos podele po broju zaposlenih radnika, to bude zastrašujuća cifra”, kaže Savić.

 

iZVOR: Nova.rs