Brnabić: Gejevi moraju da imaju sva prava u Srbiji

FOTO: Dveri.rs

Podeli vest!

Premijerka Ana Brnabić kaže da joj je nerazumljivo to što istopolni partneri u Srbiji ne mogu da ostvare nasledna prava, jer ne mogu da legalizuju svoj brak. Ona je dodala da duboko veruje da svi ljudi moraju imati ista prava.

 

– Šta se dešava kada jedan od partnera premine, a drugi ne može da ostvari pravo raspolaganja imovinom koju su dve osobe godinama zajedno sticale? Meni je to nerazumljivo kao osobi, nezavisno da li sam pripadnica LGBT populacije, premijerka, direktorka neke firme ili konsultant – kaže ona u intervjuu za magazin Prajd.

 

Svaka treća Srpkinja i dalje se odriče nasledstva u korist muških članova porodice

Premijerka, koja je i sama pripadnica LGBT populacije, rekla je na pitanje o Predlogu zakona o istopolnim zajednicama, da ona Srbiju zamišlja kao zemlju jednakih šansi za sve i jednakih prava pred zakonom, bez obzira na poreklo, status ili seksualnu orijentaciju.

 

– Ipak, podsetiću vas da ni sve zemlje Evropske unije nemaju istu praksu kada je reč o istopolnim zajednicama ili brakovima – rekla je ona.

Brnabić nije želela da prejudicira kada bi taj zakon mogao da bude usvojen, niti da daje bilo kakva obećanja i rokove.

 

– Moram da naglasim da u ovom trenutku naša zemlja ima drugih, jako važnih otvorenih pitanja koja moramo da rešimo u bliskoj budućnosti u korist svih građanki i građana Srbije – navela je.

 

Odgovarajući na pitanje da li ima i lične razloge zašto bi taj zakon trebalo usvojiti što pre, premijerka je navela da nije tu da bi rešavala lična pitanja već da je kao predsednica vlade odgovorna svim građanima i da joj je nezamislivo da koristi svoju poziciju za lične agende.

 

Izvor: B92