ANALIZE POKAZUJU: HDZ najbliži da formira vlast

FOTO: EPA

Podeli vest!

Građani Hrvatske u nedelju izlaze na parlamentarne izbore, a, prema anketama, vladajuća Hrvatska demokratska zajedica (HDZ) i opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) vode neizvesnu borbu, s tim da HDZ ima veće šanse da formira buduću vladu, čak i ako koalicija oko SDP osvoji više glasova.

 

Vodeće stranke su i dalje HDZ, kao stranka desnog centra, i SDP, kao stranka levog centra, ali glavna novost na ovim izborima je ta što su obe dobile ozbiljnije konkurente na svom političkom spektru. Posebno je to izraženo kada je u pitanju HDZ, kojem, kao treća politička snaga, ozbiljno preti desničarski „Domovinski pokret“ pevača Miroslava Škore u kojem se nalaze i neki bivši HDZ-ovci.

 

S druge strane, SDP-u koji na izbore izlazi u koaliciji više stranaka levog centra pod nazivom „Restart“, deo kolača mogla bi da uzme platforma zeleno-leve koalicije „Možemo“, dosad uglavnom usmerena na delovanje u Gradu Zagrebu.

 

Politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je za agenciju Beta da HDZ premijera Andreja Plenkovića ima znatno veće šanse da oformi buduću vladu, bez obzira na to hoće li koalicija okupljena oko SDP biti relativni pobednik izbora, kako predviđaju neke ankete.

 

„HDZ ima veće koalicione šanse, širu mogućnost, uz ogradu da deo ljudi koji će sa Škorom ući u Sabor, neće hteti s HDZ“, istakao je Puhovski.

On je ocenio da će HDZ najpre ići u pregovore s „Domovinskim pokretom“, koji bi mogao da osvoji više od 15 mandata, ali će se istovremeno pregovarati s pojedincima iz tog saveza koji okuplja različite političke opcije s desna – radikalne, ali i nešto „mekše“.

 

Izvor: Danas.rs