Američka vojska ipak ostaje u Avganistanu

FOTO: EPA

Podeli vest!

Američka vojska ratuje u Avganistanu već skoro 19 godina. Demokrate su u Predstavničkom domu, na čelu sa Liz Čejni, ćerkom nekadašnjeg potpredsednika SAD Dika Čejnija, u vreme vladavine Džordža Buša mlađeg, obezbedile da tako i ostane i da se rat nikada ne završi.

 

Komitet za oružane snage Predstavničkog doma glasao je velikom većinom za amandman kojim se zabranjuje smanjivanje broja američkih vojnika stacioniranih u Avganistanu. Kako se navodi, broj vojnika ne bi trebalo da padne ispod 8.000, kao što je planirao predsednik Donald Tramp, a iza ovog amandmana stoje demokratski kongresmen iz Kolorada Džejson Krou i kongresmenka Čejni iz Vajominga.

 

Da bi se dozvolilo smanjenje broja vojnika koji služe na Bliskom istoku Ministarstvo odbrane mora da utvrdi da “napuštanje Avganistana neće povećati rizik širenja postojećih ili formiranje novih terorističkih ćelija u toj zemlji i da se neće ugroziti kontrateroristička misija koju SAD vode protiv Islamske države, Al Kaide i srodnih grupa”.

 

Amandman, u okviru Zakona o nacionalnoj odbrani (NDAA), usvojen je sa 45 glasova za i 11 protiv, a potom je Komitet jednoglasno (56-0) odobrio Zakon kojim se daje 740,5 milijardi dolara u vojne svrhe, čak 3 puta više nego što, recimo, Kina odvaja za taj sektor.

Predsednik Tramp je više puta insistirao da Pentagon predstavi planove o povlačenju svih trupa iz Avganistana do kraja 2020. godine. Nedavni izveštaji su sugerisali da bi do jeseni trebalo da se vrati 4.000 ljudi, čime bi Tramp smanjio broj vojnika sa 8.600 na 4.500. To bi bio i najmanji broj američkih vojnika koji bi služio u Avganistanu od početka rata 2001. godine. U februaru je Tramp proglasio da je postignut i mirovni sporazum sa talibanima kako bi se rat u potpunosti okončao.

 

Međutim, čim su planovi o povlačenju obelodanjeni, pojavila se priča u medijima da Rusija plaća talibane, tačnije, “lovce na glave”, kako bi ubijali američke vojnike. Navodno, informacije potiču od anonimnih obaveštajnih izvora koji su se poverili Njujork tajmsu.

 

Izvor: Kurir.rs