NACIJA ZGROŽENA! Traže izvinjenje Vučića voditeljki RTS-a

FOTO: RTS Printel

Podeli vest!

Bilo je iritantno, mučno, deprimirajuće, čak i tužno gledati sinoćni intervju – ako se ono intervjuom moglo zvati – predsednika države na Radio Televiziji Srbije.

 

Iako smo navikli da slični nastupi budu beskrajni izlivi logoreje o neviđenim uspesima i radu, egoistična autoprojekcija sopstvene veličine i žrtve u isto vreme, začinjeni obračunima sa imaginarnim dušmanima i provokacijama na račun novinara koji ga je ugostio, Aleksandar Vučić je sinoć prevazišao sebe.

 

Da je Olivera Jovićević, domaćica te “vesele večeri” u nekom trenutku ustala i uz reči “Izvolite, predsedniče, pričajte šta god hoćete, ne bih vam ja više smetala” napustila studio, većina gledališta bi je razumela i teško da bi joj neko na tome mogao zameriti. Međutim, sirota koleginica je ostala na tom strašnom mestu, trpeći poniženja i pokušavajući nemoguće – da razgovor vrati u normalu i učini ga, koliko-toliko, svrhovitim i prihvatljivim. Uzalud.

 

Umesto odgovora na pitanja sa druge strane je dobijala maliciozne komentare i nipodaštavanje. “Pogledajte narode kako novinar RTS-a…”; “Pustite me da kažem šta imam, pa onda slobodno udrite koliko možete”; “A vi me izbacite iz studija” i tako redom. Prisustvovali smo perverznom igrokazu u kome se dželat predstavlja kao žrtva a bezobalnom arogancijom poništava i zadnje zrno profesionalnog pa i ljudskog dostojanstva novinarke koja je sedela preko puta njega.

 

Ona je nepristojno ućutkivana i zaustavljana u pola reči kada bi se i usudila da pokuša nešto da pita: “Aj, ostavite me da odgovorim!”

Pokušaj problematizovanja osetljivih tema završavao se izlivima besa i pričom o svemu i svačemu osim o onome o čemu je pitan. “Govoriću pola emisije, sprečavali me vi ili ne!

 

Na pitanje šta se desilo u Novom Pazaru, pričao je o Beogradu a kad se vratio na “temu” potegao je omiljeni argument u vidu fotografija praznih renoviranih bolničkih soba izbegavajući da odgovori šta se događa u onim prepunim.

Kad mu je postavljeno pitanje o informacijama do kojih je došao BIRN u vezi “dvostrukog kovid knjigovodstva” o broju mrtvih, on se vratio u 2014. godinu evocirajući uspomene na svoj emocinalni doživljaj trenutka kad postaje premijer. I tako, manje-više, tokom cele emisije, ko je imao stomak i živce da gleda do kraja.

 

To što je RTS profesionalno razvaljen i besramno politički potčinjen vladajućoj kasti, Vučiću očigledno nije dovoljno i on prema javnom servisu gaji neki neobjašnjivi bes, prezir i sumnju, ne propuštajući priliku da im prebaci na nelojalnosti i nekakvim zadnjim namerama.

Šta li bi tek radio i kako bi se ponašao da Radio Televizija Srbije zaista radi svoj posao onako kako to javnost od nje očekuje i kako joj uloga i zakon nalažu? I ovako se svim silama trudi da tamo eliminiše i naznaku oponentnog mišljenja, prevaspitavajući i kinjeći njihove novinare koji se usude da pitaju nešto što nije precizan volej za njegovu propagandističku poentu.

 

Izvor / Tekst: Nova.rs