MAGAZIN POLITIKO: Vučić potpuno dominira Srbijom

FOTO: FoNet Agencija

Podeli vest!

Briselski portal Politiko, koji je nedavno objavio intervju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vičićem, danas analizira njegove reči i delovanje uz ocenu da je tokom poslednje decenije Vučić dominantna politička ličnost u Srbiji, najvećoj i najmnogoljudnijoj od šest država Zapadnog Balkana koje traže članstvo u EU.

 

U tekstu pod naslovom “Srpski predsednik Vučić uči nemacke lekcije”, Politiko navodi da je tokom intervjua u Briselu Vučić govorio o tome kako se moderna Nemačka suočila sa gubitkom teritorije koju je nekada smatrala svojom, a umesto toga usredsredila se na svoj ekonomski uspon i promovisanje svoje kulture i vrednosti.

 

“Da li je to šablon za Srbiju, koja je igrala centralnu ulogu u balkanskim ratovima devedesetih i koja se suočava sa priznanjem da Kosovo više nije njena pokrajina, u zamenu za članstvo u EU”, pita Politiko i dodaje da Vučić ne bi išao baš tako daleko.

 

Kako navode, on kaže: “Hteo bih da budemo dovoljno pametni i da znamo da teritorijalno pitanje nije uvek najvažnije. Važno je, nema sumnje. Ali, ne može biti važnije … od vrednosti, od vrlina, od jezika i kulture. ” Politiko dodaje i da je Vučić dva puta sebe nazivao “malim momkom sa Balkana”, ali portal primećuje da je to opis koji je u neskladu sa njim, “ne samo zato što je visok oko dva metra”.

 

Ukazuju da je tokom poslednje decenije on dominantna politička ličnost u Srbiji, a da je njegova stranka dobila 60 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Srbiji prošlog meseca. Portal navodi da je za kritičare unutar i izvan Srbije Vučić suviše dominantan.

“Akademici, aktivisti za prava, zapadne diplomate i opozicioni političari kažu da je odgovoran za ozbiljno nazadovanje na polju demokratije, slobode i vladavine zakona”, piše Politiko i pominje ocenu Fridom Hausa koja Srbiju vidi samo kao “delimično slobodnu” ili saopštenje OEBS-a povodom izbora u Srbiji da je “izbor birača bio je ograničen prevelikom prednošću vladajuće stranke i promovisanjem vladinih politika od strane većine glavnih medija.” Vučić je, kako navode, odbacio takve procene nazvavajući ih “birokratskim izveštajima”, a glasanje je opisao kao “najpravednije izbore koje smo ikada imali”.

 

“Ne kažem da je to idealna situacija”, kazao je on o izbornim rezultatima, prenosi Politiko i dodaje da je rekao da se njegov uspeh svodi na dobro upravljanje ekonomijom, velike infrastrukturne projekte i slabost njegovih političkih protivnika.

 

Vučić je u superlativima govorio o Beogradu na vodi, o novim auto-putevima i čvrstom ekonomskom rastu zemlje.

 

Izvor: Kurir.rs