NOVA STRANKA: Ovo su najgori izbori u 30 godina

Podeli vest!

Nova stranka saopštila je da smatra da su ovi izbori verovatno najgori za proteklih 30 godina višestranačja u Srbiji i naveli da je Republička izborna komisija (RIK) usvojila izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, na isti način na koji je sproveden ceo postupak izbora – suprotno zakonom propisanih pravila.

 

Iz te stranke su pozvali sve domaće i strane posmatrače, da stanu u odbranu demokratije i da u svojim izveštajima ukažu na neverovatno urušavanje svih demokratskih pravila zbog kojih su ovi izbori “sve samo ne demokratski”.

 

“Na ovaj način poljuljano je do krajnjih granica poverenje građana u izborni proces, čime je nanesena ogromna šteta ionako duboko podeljenom društvu na ivici konflikta”, saopštili su iz te stranke.

Kako su istakli, vođenje otvorene funkcionerske kampanje, neravnopravna zastupljenost u medijima, plaćanje glasova, glasanje pod prinudom zbog pretnje gubitka posla, vođenje duplih biračkih spiskova su samo neki od razloga zbog čega se izbori ne mogu smatrati demokratskim.

 

“Pored svega toga na biračkim mestima nije se utvrđivao identitet birača skidanjem maske, a registrovano je i sugerisanje biračima za koga da se glasa, čime je SNS režim do kraja ogoleo svoju lažnu ‘veliku pobedu'”, navodi se u saopštenju.

Izbori, dodaje se, koji su sprovedeni na Kosovu nisu imali članove biračkih odbora u proširenom sastavu, pa je izostala kontrola izbornog procesa. Rezultati su zatim utvrđeni van biračkih mesta u Raški i Vranju, što ih čini neregularnim.

 

Izvor: N1 Srbija