Ponovo otvoren Luvr: Bonžur Mona Lizo!

FOTO: Proupen

Podeli vest!

Mona Liza konačno ponovo prima goste. Nakon prinudnog odmora zbog korone, čuveni Luvr u Parizu opet otvara vrata. Ali, ipak je mnogo toga drugačije.

 

Tako prazan kao u vreme korone, svetski poznati muzej Luvr u Parizu sigurno nije bio još od otvaranja 1793. Mona Liza je svoj misteriozni osmeh skoro četiri meseca poklanjala samo čuvarima muzeja. Obično se posetioci iz celog sveta okupljaju ispred Đokonde Leondarda Davinčija. Obično, ali muzej je 13. marta zbog pandemije korona virusa zatvoren po nalogu Ministarstva kulture.

 

Ali, kada muzej ovog 6. jula otvori svoja vrata, neće biti kao ranije. Onaj ko želi do Mona Lize, mora da ide kroz cik-cak postavljene barijere, kao na aerodromima. Fluorescentnom narandžastom bojom na podu je označena udaljenost između dve osobe, koje bi posetioci trebalo da se pridržavaju.

 

Prepun muzej – bilo nekad

No, muzej sigurno više neće biti tako pun ljudi kao nekada. Sada samo 30 odsto uobičajenog broja posetilaca sme da pristupi blagu Luvra. Ovo će biti ogroman izazov za najposećeniji muzej na svetu, kazao je direktor Luvra, Žan-Lik Martinez.

Kroz ovu ogromnu palatu umetnosti prošle godine je prošlo 10,2 miliona ljudi, oko 30.000 i 40.000 dnevno. Prema informacijama Luvra, najveći broj njih je došao da vidi Mona Lizu. Dugački redovi su bili svakodnevica, a muzej ponekad nije mogao da pusti sve ljubitelje umetnosti koji su čekali na kartu.

 

75 procenata publike je iz inostranstva. Na prvom mestu su Amerikanci, slede Kinezi i Evropljani. „Samo dva miliona posetilaca dolazi iz Francsuke“, kazao je Martinez za nemačku agenciju dpa.

 

Računa se sa skromnim brojem posetilaca

Direktor Martinez govori da muzej ima gubitke u visini 40 miliona evra, zbog toga što je nedeljama bio zatvoren. Luvr se, naime, 50 procenata finansira sam, pre svega prodajom ulaznica. Ostatak pokrivaju javne subvencije – a francuska država je glavni mecena.

 

Izvor: Dojče Vele