KON: Ako ne budete nosili maske sledi zatvaranje u kuće!

FOTO: Tanjug Tara Radovanović

Podeli vest!

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je nepovoljna epidemiološka situacija u Beogradu i da nema indikacija da se ona popravlja.

 

On je za televiziju Prva rekao da je povećan broj ljudi koji dolaze na testiranje u kovid ambulante u Beogradu.

 

“U Beogradu prosečno se javlja u pet dana 3.325 na dnevnom nivou u kovid ambulante. Od toga 73 odsto dnevno se radi ispitivanje. O PCR testovima u Domovima za zrdravlje 3.155 onih koji imaju sumnju na kovid”, kazao je on.

Kako je rekao, u 11 predškolskih ustanova je bilo kovida 19, u tri privatna dečija vrtića, ko 25 zaposlenih i 14 dece.

 

Studenti koji čekaju rezultate na kovid 19 se vraćaju, to jest ne zadržavaju na bolničkom lečenju.

“Institucije moraju da u potpunosti preuzmu svoj posao. Epidemiolozi moraju da formiraju svoje stavove i postoji nekoherentnost izjava koje se više ne mogu tolerisati. Iz razloga što se eidemiloštka situacijau Beogradu još pogoršava, očekujemo poboljšanje krajem nedelje”, zaključio je on.

 

On je pozvao epidemiologe da opreznije daju izjave o koronavirusu.

“Takve mere koje su nekada preduzete, inicijativom predsednika, mora se reći, sada ne može da se čeka. Jer predsednik ima drugih obaveza”, rekao je Kon.

 

“Ovo govorim jer je pred nama velika borba. Priča da će sve ovo proći, što ja želim, ali virus pokazuje da li će u sledećoj nedelji imati efekta. Dolazak jeseni je nešto što je vrlo blizu i za to moramo da se pripremimo”, kazao je Kon.

 

Prema njegovim rečima, sada nema restriktivne mere i vrlo je teško i malo moguće da se takve mere ponovo donose.

“U slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema nema druge mere osim karantina. Zamena za zaključavanje je nošenje maski”, rekao je on.

 

Kon je dodao da ako svi nosimo zaštitne maske nema mogućnosti da dođe do slučajne infekcije.

 

Izvor: Espreso / Prva