BIVŠI POLICAJAC: OPA u civilu kao lažni huligani započeli incidente

FOTO: Privatna Arhiva

Podeli vest!

“Policija sinoć nije želela sukobe, to je evidentno, mene zanima samo ko su likovi na stepenicama koji su svesno izazvali incident.

 

Građani nisu želeli incident, policija nije želela incident. Ta grupa na stepeništu je napala Vuka Jeremića, videli ste da ima pauza između sukoba i onda odjednom sve prelazi u opšti haos”, ovim rečima opisao je svoj utisak o jučerašnjem sukobu demonstranata i policije ispred Skupštine Srbije, bivši policajac Vladimir Savić. Analizu čitavog jučerašnjeg događaja on je detaljno opisao i objavio na svom Fejsbuku, što je izazvalo veliku pažnju hiljada korisnika.

 

Njegov status prenosimo u celosti:

“Ko je pomerio zaštitnu ogradu ispred Skupštine, koja je bila postavljena još prvog dana kada je Boško Obradović započeo štrajk gladju?! Pomerili isti oni koji su je i postavili svesno i sa namerom, za ono što će se dogoditi. Za vreme štrajka glađu Boška Obradovića pored skupštinskog obezbeđenja bili su pripadnici svih službi iz MUP-a, plus 3. voda policijske brigade. Na dan kontramitinga, beogradski odred Žandarmerije, policijska brigada, JRM, UKP, BIA,Vojna policija itd.

 

Večeras prilikom ulaska dela građana u Skupštinu, što se jasno moglo videti na snimku N1, dva muškarca i jedna žena iz skupštinskog obezbeđenja, pokušavaju da spreče ulazak demonstranata. Demonstranti ulaze u hol, razbijaju KD vrata, pojavljuju se dva odeljenja policijske brigade, interventne jedinice policije 92, potiskivanjem izbacuju demonstrante na stepenište. Narod se stvarno spontano okupio na ulici da izrazi nezadovoljstvo. Tampon zona između naroda i policije na stepeništu ispred Skupštine su navijači. Policija mirno stoji, bez provokacija. Navijači sa kraćim i dužim pauzama pokušavaju na silu da izazovu incidente sa policijom. Policija ne reaguje na više napada.

 

Navijačima prilaze agenti iz službe OPA, kao građani mešaju se sa njima, podižu tenziju. Policija baca prvih 5 suzavaca. Agenti iz OPA (odeljenje za posebne akcije MUP-a, posebno obučeni u nastavnom centru Makiš za takve akcije i izazivanje haosa) kao građani napadaju kolege. Policija pod maskama reaguje kao prema građanima, pod maskom i vizirima ni rođenog brata ne možes prepoznati. Nastaje haos.

 

Dva odeljenja policijske brigade svesno namerno žrtvovani su večeras ispred Skupštine sa odeljenjem Žandarmerije, ne dobijaju pomoć, što je van svakih pravila u takvim situacijama. Služba zloupotrebljava i PB i Žandarmeriju. Narod vrši pritisak. Vuk Jeremić pokušava da se dođe do kordona policije ispred ulaza u Skupštinu, kako bi pokušao da smiri situaciju. Agenti OPA kao građani ga šikaniraju i udaraju, namerno skandiraju, što obični građani prihvataju, nećemo političare.

 

Kreće suzavac, intervencija policije. Nastaje haos. Navijači lome saobraćajne znakove bez ikakve potrebe, OPA agenti namerno provociraju policiju, obični građani uvučeni u igranku pridružuju se i dolazi do primene sredstava prinude prema običnim građanima, pošto se OPA povukla. U okolnim ulicama taktika pošalju policiju, ispale suzavac, zatim odeljenje beži, građani (čitaj: OPA) kao juri ih – recept sa Makiša. OP-om se komaduje iz kabineta sa Andrićevog venca, poput figura na šahovskoj tabli. Kreni stani.

 

IZVOR/AUTOR: Nova.rs